Pašreprezentācijas īpatnības Georgija Efrona dienasgrāmatās - Hačaturjana, Marine (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs ir veltīts pašreprezentācijas īpatnību noteikšanai uz Georgija Efrona dienasgrāmatas ierakstu materiāliem (1940.-1943.g.). Pētījuma pirmajā daļā ir aplūkoti dienasgrāmatas žanra īpatnības, kā arī novērtētas zinātniskas pieejas krievu un rietumu literatūrzinātnes ego-tekstu pētīšanas tradīcijā. Turklāt, īpaša uzmanība tiek pievērsta G. Efrona daiļradei kopumā – viņa poēzijai un prozas tekstiem, kā arī tulkošanas darbiem. Pilnīgai un pilnvērtīgai G. Efrona dienasgrāmatas tekstu saprašanai, vispārīgi ir aplūkoti arī autora epistolārie teksti. Pētījuma otra daļa ir veltīta izvēlēto dienasgrāmatas ierakstu īpatnības noteikšanai, tiek atklāts analizēto tekstu tematisks un motīvu lauks, un pamatojoties uz atklāto – ir noteikti autora pašreprezentācijas īpatnības. Maģistra darbs ir adresēts studentiem-filologiem un pētniekiem, kuri aplūko un pēta G. Efrona daiļradi. Atslēgvārdi: dienasgrāmata, memuāri, ego-teksts, autobiogrāfiskie žanri, Georgijs Efrons, pašreprezentācija, literārais portrets.

The master's paper is dedicated to identifying the peculiarities of self-representation on the material of diary entries by Georgy Efron of the 1940s. The first part of the research discusses the features of diary records and approaches to the study of ego-texts in Russian and Western literary criticism. In addition, special attention is paid to the work of G. Efron as a whole − to poetic and prose literary works, as well as translation works. For a more complete and accurate understanding of Efron’s diary texts, epistolary texts are also reviewed. The second part of the study is devoted to the analysis of the features of the diary entries selected for the present research, as well as the motive and thematic fields of the presented notebooks are revealed, and based on this, the features of the author's self-representation are identified. The current master's paper is addressed to philology students, as well as researchers studying G. Efron’s work.
Peculiarities of Self-Representation in the Diaries of Georgy Efron
Keywords: Filoloģija; dienasgrāmata; memuāri; ego-teksts; autobiogrāfiskie žanri; Georgijs Efrons