Nodokļu krāpšanas un izvairīšanās no nodokļu nomaksas kvalifikācijas problēmjautājumi - Geislaus, Mihails (Latvijas Universitāte, 2011)
Šajā darbā autors pēta nodokļu noziegumus, precīzāk, nodokļu krāpšanos, kas apskatīta KL 177.pantā, un izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kas apskatīta KL 218.pantā. Tiek apskatīta gan teorētiskā bāze, salīdzinot abu noziedzīgo nodarījumu aspektus, gan tās atspoguļojums praksē, respektīvi, tiesu noziedzīgo nodarījumu kvalifikācija. Darbā tiek arī aplūkots tāds plaši pazīstams krāpšanas veids ka “pazudušā” komersanta krāpšana (Missing Trader Intra-Community fraud — MTIC), ko plašāk pazīst kā “karuseļa” veida krāpšanu. Īpašu uzsvaru autors liek uz problēmjautājumiem sakarā ar nodokļu krāpšanas un izvairīšanas no nodokļu nomaksas kvalifikāciju, apskatot šo abu noziedzīgo nodarījumu sastāvus, kā arī to kā tiesas motivē savu faktisko apstākļu kvalifikāciju un vai nav sastopamas kļūdas, jaucot abu noziegumu interpretāciju. Noslēdzot darbu, autors piedāvā veikt grozījumus pantā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, ka arī ieviest attiecīgo nodokļu krāpšanas pantu esošajā Krimināllikumā, balstoties arī uz paša piedāvājumu pārņemt no Krievijas Federācijas pamatota nodokļu labuma institūtu.

There are tax crimes, exactly, tax fraud, which is showed in p.177, and tax evasion, which is showed in p.218. in this bachelar thing. There are teoretical basis comparing both points and also their foreward in practice, the same words,judicial power qualification of crimes. Also an author talks about such wide known kind of fraud as Missing Trader Intra-Community fraud — MTIC, which is better know as "charusel" fraud. The most important attention an author did on qualification issues of both points according of crime structures. Also there was an offer to integrate the tax fraud criminal point in Criminal law of Latvia, relating authors' offer to copy the institute of agried tax good.
Tax fraud and tax evasion qualification issues
Keywords: Juridiskā zinātne