Singleta – tripleta (A~b) sajauktā stāvokļa fluorescences intensitātes sadalījuma pētījumi NaCs molekulā - Šulcs, Andreass (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbā ar Bruker IFS-125HR augstas izšķiršanas Furje transformāciju spektrometru tika iegūti relatīvo intensitāšu sadalījumi diožu lāzera inducētās NaCs A1Σ+(v’=0-5 un v’=25-31) ~ b3Π → X1Σ+(v”) fluorescences progresijās. Salīdzināti eksperimentālie dati ar atbilstošajiem adiabātiski un neadiabātiski rēķinātajiem (aprēķini veikti Maskavas Universitātes Ķīmijas fakultātē). Ar atsevišķiem izņēmumiem novērota ļoti laba atbilstība neadiabātiskaijai metodei. Dažos gadījumos novērota oscilāciju teorēmas neizpildīšanās. Iegūtie rezultāti var dot informāciju par NaCs molekulas zemākajiem ierosinātajiem elektroniskajiem stāvokļiem A1Σ+ un b3Π, kuri, spēcīgas spin-orbitālās mijiedarbības dēļ, ir pilnībā sajaukti un veido A~b kompleksu.

Relative intensity distributions in the NaCs A1Σ+(v’=0-5 un v’=25-31) ~ b3Π → X1Σ+(v”) fluorescence progressions induced by diode laser excitation were measured in high resolution Fourier transform spectra applying Bruker IFS-125HR spectrometer. Experimental data have been compared with corresponding adiabatic and non-adiabatic calculated values (calculations have been done in Moscow State University, Department of Chemistry). With few exceptions, it has been observed a very good correspondence between experimentally obtained intensities and their non-adiabatic counterparts. The oscillation theorem breakdown has been observed in some cases. The obtained results can supply information about NaCs molecule lowest excited electronic states (A1Σ+ and b3Π), which, due to a strong spin-orbit interaction, are fully-mixed and form the A~b complex.
Studies of fluorescence intensity distribution from mixed singlet – triplet (A~b) complex in the NaCs molecule
Keywords: Fizika