Spoka tēls un tā atveidojums mūsdienu dienvidkorejiešu seriālos - Celmiņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Šī bakalaura darba nosaukums ir “Spoka tēls un tā atveidojums mūsdienu dienvidkorejiešu seriālos”. Spoks ir viens no pazistāmākajiem tēliem no korejiešu mitoloģijas. Par to secina šī tēla plaša izmantošana mūsdienu korejiešu populārajā kultūrā. Darbs ir veltīts korejiešu mītiskā tēla – gvišin, izcelsmes, izskata un rakstura īpašību izpētei, kā arī šī tēla atveidojumiem “Pārdod savu spoku māju” un “Ak, mans spoks” seriālos. Izpētes rezultātā tika atklāts, ka starp spoka tēla raksturojumu un tā atveidojumu seriālos pastāv dažas līdzības un atšķirības gan raksturā, gan uzvēdībā, gan ārējā izskatā. Darbu veido trīs daļas, un tas sastāv no 40 lappusēm. Darba pirmajā daļā tiek aprakstīta spoka tēla izcelsme, sniegts rakstura un izskata īpašību apraksts, kā arī tiek aprakstīta spoka tēla izmantošana mūsdienu Dienvidkorejas sabiedrībā. Otrajā daļā tiek aprakstīts spoku atveidojums korejiešu mītos un leģendās, kā arī literatūrā. Darba trešo daļu veido izvēlēto seriālu analīze, izceļot attēlotā spoka tēla īpatnības, kā arī tiek veikts spoka tēla vispārīgā raksturojuma salīdzinājums ar to attēlojumu izpētītajos seriālos. Darbā tiek izmantota naratīva pētījuma pieeja, lai aprakstītu spoka tēlu. Darba trešajā daļā tiek izmantotas arī kontentanalīze, lai izanalizētu seriālus un salīdzinošā metode, lai izprastu atšķirības un līdzības starp mītisko tēlu un šī tēla interpretāciju dienvidkorejiešu televīzijas seriālos.

The title of this bachelor's thesis is “Ghost's Image and it's Representation in Modern South Korean TV Series”. The ghost is one of the most recognizable characters from Korean mythology. This is supported by the widespread use of this character in modern Korean popular culture. The work is devoted to the study of the origin, appearance and character traits of the Korean mythical character – the gwishin, as well as the portrayals of this character in the TV series “Sell Your Haunted House” and “Oh, My Ghost”. As a result of the research, it was discovered that there are some similarities and differences between the characterization of the ghost character and its portrayal in TV series, both in character, behavior and appearance. The work consists of three parts and consists of 40 pages. The first part of the work describes the origin of the ghost image, provides a description of the character and appearance characteristics, and also describes the use of the ghost image in modern South Korean society. The second part describes the representation of ghosts in Korean myths and legends, as well as in literature. The third part of the work consists of an analysis of selected TV series, highlighting the peculiarities of the depicted ghost image, and also compares the general characteristics of the ghost image with their depiction in the studied TV series. The work uses a narrative research approach to describe the ghost image. The third part of the work also uses content analysis to analyze the TV series and a comparative method to understand the differences and similarities between the mythical image and the interpretation of this image in South Korean television series.
Ghost's Image and It's Representation in Modern South Korean TV Series
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; mitoloģija; folklora; spoki; korejiešu seriāli