Lasīšanas kultūra Rēzeknē: antropoloģiskais pētījums - Gusarova, Agnese (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt Rēzeknes iedzīvotāju lasīšanas kultūru ar antropoloģiskās pieejas palīdzību. Pētījuma nolūks ir apzināt rēzekniešu lasīšanas paradumus, pārmaiņas digitālajā laikmetā, grāmatu atlases principus un lasīšanas iemeslus. Teoriju apskatā iztirzātas populārās kultūras un masu literatūras pētniecības pieejas. Daļa teorijas veltīta vēsturiskajam lasīšanas kultūras aprakstam mijiedarbē ar digitālo laikmetu. Darbā ietverts arī neliels ieskats Latvijas lasīšanas vēsturē. Iegūto datu rezultāti liecina, ka Rēzeknes iedzīvotāju lasīšanas kultūrā iesakņojušies daudzi vēsturiski lasīšanas rituāli, lasīšana digitālo mediju ietekmē vēl nav spēcīgi mainījusies un daiļliteratūras lasīšanai kā izglītojošai, pilnveidojošai un emocionāli bagātinošai nodarbei joprojām piemīt stabila vieta daļas rēzekniešu dzīvēs. ATSLĒGVĀRDI: populārā kultūra, masu literatūra, lasīšanas kultūra, lasīšana digitālajā laikmetā, Rēzekne

The aim of the masters thesis is to explore the culture of reading in Rezekne with anthropological approach. The aim of research is to study habits of reading in Rezekne, changes in digital age, principles of selecting books and the main reasons for reading. Theory is based on description of popular culture and mass literature. Huge part of theory is based on historical aspects of reading culture and on reading in digital times. There is also a small description about history of reading in Latvia. The results of research give evidence that there is many historical reading rituals that are still managed in Rezekne, reading culture in digital age has not changed substantially and reading of fiction is still educational and emotionally fulfilling activity in life of inhabitants of Rezekne. Keywords: popular culture, mass literature, reading culture, reading in digital times, Rezekne
The culture of reading in Rezekne: antrophological approach
Keywords: Komunikācijas zinātne