Leksiski semantiskais lauks "klusums" krievu un poļu valodā. - Muhina, Natalija (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs ir veltīts krievu un poļu valodas leksiki semantisko lauku izpētei salīdzinošā aspektā. Pētījuma mērķis – leksiski semantiskā lauka “klusums” kvantitatīva un kvalitatīva salīdzināšana krievu un poļu valodā. Ar lauka, izlases, semēmu un kvantitatīvās metodes palīdzību tika noskaidrotas un aprakstītas atlasīto vienību semantikas līdzības un atšķirības. Tika izveidota arī leksiski semantisko lauku struktūra, kas uzskatāmi atspoguļoja atšķirības to komponentu skaitā, kuri veido katra lauka līmeņus. Darbs sastāv no divām daļām. Pirmajā daļā tiek atspoguļoti galvenie teorētiskie jautājumi, kas nepieciešami bakalaura pētījuma veikšanai. Otrajā daļā secīgi, atbilstoši leksiski semantiskā lauka struktūrai tiek noskaidrotas galvenās lauku līdzības un atšķirības. Pētījums var ieinteresēt filologus, kas nodarbojas ar līdzīgu problemātiku, kā arī tos, kuri mācās poļu valodu.

The bachelor paper is devoted to the study of Russian and Polish lexical-semantic fields in contrastive-comparative aspect. The aim of the research is a quantitative and qualitative comparison of the lexical-semantic field of “silence” in the Russian and Polish languages. Similarities and differences in the semantics of the selected items were discovered and described by applying the field approach, continuous sampling approach, sememe and quantitative approach. The structure of lexical-semantic fields was also shaped which vividly reflected the differences in the amount of components forming each level of both fields. The paper consists of two parts. The first part gives an overview of the basic theoretical issues which are necessary for carrying out the research. The second part consistently substantiates the main similarities and differences between the fields according to structure of a lexical-semantic field. The research may catch the interest of linguists dealing with the similar topic and those who are learning the Polish language.
The Lexico-Semantic Field of "Silence" in the Russian and Polish Languages.
Keywords: Valodniecība; молчание; лексико-семантическое поле; лексема; семема; сема