Eiro ieviešanas ieguvumu un izmaksu analīze Latvijā - Starikovs, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2013)
No 2014. gada 1. janvāra Latvija plāno kļūt par pilntiesīgu Eiropas Ekonomikas un monetārās savienības dalībvalsti un atteikties no nacionālās valūtas. Eiro ieviešana Latvijā ir loģisks solis valsts integrācijas turpināšanai Eiropas ekonomiskā kopienā. Līdz ar to eiro ieviešanas ieguvumu un izmaksu analīze ir aktuāls ekonomikas uzdevums šobrīd. Diplomdarba mērķis ir izpētīt gan ieguvumus, gan iespējamos zaudējumus no Latvijas iestāšanās eirozonā, kā arī novērtēt reālo konverģences pakāpi starp Latvijas un EMS ekonomikas struktūrām. Pētījumā rezultātā tika izdarīti secinājumi par eiro ieviešanas potenciālo ietekmi uz ārējo tirdzniecību un ārvalstu tiešo investīciju dinamiku. Tika novērtēts asimetrisko šoku risks, kā arī ekonomikas iespēja absorbēt to. Atslēgvārdi: EMS, eiro ieviešana, Latvija, ekonomisko ciklu sinhronizācija, optimāla valūtas zona, konverģence.

From the 1st of January 2014 Latvia plans to become a full participant of the European Economic and Monetary Union and abandon its national currency. Adopting the euro is a logical step towards the integration into the European economic community. Today, the Cost-Benefit Analysis of joining the euro zone is an extremely urgent economic task. The objective of this bachelor is to investigate the gains and possible losses of euro adopting in Latvia, to estimate the level of actual convergence of Latvia's and the EU economics. On the basis of the results of this research, there were drawn conclusions about the potential impact of euro adopting on the foreign market of Latvia as well as foreign direct investment. The risk on the rise of asymmetric shocks was estimated, and the possibility of economics to absorb them was evaluated. Keywords: EMU, euro addoption, Latvia, business cycle synchronization, optimum currency area, convergence
The cost benefit analysis of Euro adoption in Latvia
Keywords: Ekonomika