D vitamīna deficīts un tā saturošu preparātu aprite Sentor Farm "Gulbju aptiekā" - Indriča, Alīna (Latvijas Universitāte, 2016)
D vitamīna deficīts ir izplatīts visā pasaulē, jo īpaši Ziemeļu valstīs. D vitamīna deficīts saistīts ar samazināto ultravioleto starojumu. D vitamīns ne tikai uzlabo kaulu veselību, bet arī ir iesaistīts daudzu citu funkciju veikšanā. Darba mērķis bija veikt apkopoto datu analīzi par D vitamīnu saturošu preparātu apriti Sentor Farm Gulbju aptiekā, 2015. gada laikā, kā arī noskaidrot, kādi ir vidējie D vitamīna analīžu rādītāji. Apkopojot datus tiek secināts, ka pieprasītākais preparāts bijis Vigantol Oel 0,5 mg / mL un Calcigran Forte Flex. D vitamīnu saturošo preparātu pieprasījuma svārstības pa sezonām ir minimālas. Salīdzinot D vitamīna analīžu rezultātus, tiek secināts, ka pietiekams D vitamīna līmenis vidēji ir tikai vecuma grupā no 0 – 20 gadiem. Vidēji visās sezonās tiek novērota D vitamīna līmeņa nepietiekamība. Atslēgvārdi: D vitamīns, D vitamīna deficīts, preparātu patēriņš

Vitamin D deficiency is common throughout the world, especially in the Nordic countries. Vitamin D deficiency is associated with reduced ultraviolet radiation. Vitamin D is not only improves bone health, but is also involved in many other functions of the body. The aim was to carry out analysis of collected data on vitamin D preparations containing movement Sentor Farm Gulbju aptieka, 2015, as well as to find out what's the average in vitamin D test results. Summarizing the data, it is concluded that the preparation has been demanded Vigantol Oel 0.5 mg / mL and Calcigran Forte Flex. Vitamin D preparations containing the demand over the seasons are minimal. Compared vitamin D analysis results, it is concluded that sufficient vitamin D levels averaged only age group of 0-20 years. On average, in all seasons, it is observed in the level of vitamin D insufficiency. Keywords: vitamin D, vitamin D deficiency, preparations consumption
Vitamin D deficiency and it containing preparation movement at Sentor Farm "Gulbju aptieka"
Keywords: Farmācija; D vitamīns; D vitamīna deficīts; preparātu patēriņš; sezonalitāte