Vizuāli plastiskās mākslas prakses pirmsskolas izglītībā - Mača, Santa (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba autore: Santa Mača Darba zinātniskā vadītāja: Mg.art. Anita Gundega Kaņepāja Darba nosaukums: “Vizuāli plastiskās mākslas prakses pirmsskolas izglītībā” Pētījuma mērķis: noskaidrot vizuāli plastiskā mākslas lietojumu un ietekmi pirmsskolas nodarbībās, bērniem vecumā 1,5 -7 gadi. Pētījuma jautājums: 1.Kas ir vizuāli plastiskā māksla pirmsskolas kontekstā? 2.Kāda ir vizuāli plastiskās mākslas ietekme uz bērnu attīstību? 3.Kādas ir vizuāli plastiskās mākslas izpausmes un pielietojums pirmsskolā? Pētījuma metodes: 1. Teorētiskās - pedagoģiskās, psiholoģiskās un metodiskās literatūras analīze; 2. Empriskā – anketēšana. Pētījuma bāze: Darba teorētiskajā daļā ir teorētiski analizēta vizuāli plastiskā māksla un tās būtība. Darba empīriskajā daļā ir izstrādāta pētījuma metodoloģija, kas balstās uz teorētiskajā darba daļā izvirzītajiem kritērijiem. Pētījuma mērķa sasniegšanai tika izmantotas tādas metodes, kā teorētiskās (pedagoģiskās un psiholoģiskās literatūras analīze) un praktiskās (anketēšana). Darbs sastāv: no 56 lappusēm, 26 diagrammām, 41 bibliogrāfiskā saraksta vienībām, 1 pielikuma.

Qualification’s paper author: Santa Mača Supervisor: M.Art. Anita Gundega Kaņepāja Name of the work: "Visual Plastic Arts Practices in Pre-school Education" The goal of the research to investigate the use and impact of visual plastic arts in pre-school activities for children aged 1.5-7 years. Research question: 1.What is visual plastic art in a pre-school context? 2.What is the impact of visual plastic arts on children's development? 3.What are the manifestations and applications of visual and plastic arts in pre-school? The reserch methods: 1. analysis of theoretical - pedagogical, psychological and methodological literature; 2. Empirical - questionnaire survey. Research base: The theoretical part of the thesis analyses the theoretical analysis of visual plastic art and its essence. The empirical part of the thesis develops a research methodology based on the criteria set out in the theoretical part of the thesis. To achieve the research goal, theoretical (analysis of pedagogical and psychological literature) and practical (questionnaire) methods were used. The work consists of: 56 pages, 26 diagrams, 41 bibliographical items, 1 appendix.
Visual Plastic Arts Practices in Pre-school Education
Keywords: Izglītības zinātnes; vizuāli plastiskā māksla; pirmsskola; plastiskā māksla; vizuālā māksla; bērnu attīstība