Protekcionisma politikas izpausmes globālās ekonomiskās krīzes laikā - Coirefa, Alīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Diplomdarbā tiek apskatīts protekcionisma metožu pielietojums pasaules ekonomiskās krīzes laikā. Ekonomiskās lejupslīdes laikā valstīm ir tendence pievērsties protekcionisma metožu pielietojumam, tādā veidā cerot mazināt krīzes izpausmes. Pasaules Tirdzniecības organizācijas mērķis ir nepieļaut protekcionisma līdzekļu pielietojumu. Pētījuma mērķis ir apskatīt krīzes laikā visbiežāk pielietotās protekcionisma metodes, kā arī PTO lomu protekcionisma politikas apturēšanā. Diplomdarbā tiek izmantoti PTO un GTA neatkarīgās datubāzes protekcionisma metožu statistiski apkopotie dati. Diplomdarba iegūtie rezultāti – krīzes laikā daudzas PTO dalībvalstis izmanto protekcionisma līdzekļus, neskatoties uz PTO noteikumiem. Pārsvarā valstis pielieto ārpustarifu metodes.

This paper discusses protectionist measures used worldwide during economic crisis. In the times of economic recession countries tend to focus on the use of protectionist measures, thus hoping to alleviate the crisis. The World Trade Organization aim is to prevent the usage of protectionism. The aim of the paper is to examine the most commonly used measures of protectionism during the crisis, as well as the WTO's role in the suspension of protectionism policy. For this purpose WTO and GTA-independent database’s statistically aggregated data for protectionism practices is used. Results of the paper – during the crisis, a many of WTO Member States uses protectionism measures despite the WTO rules. Most countries apply non-tariff measures.
Protectionism policy during global economic crisis
Keywords: Ekonomika