Ābolskābes enantiomēru veidoto cieto šķīdumu eksperimentālie un teorētiskie pētijumi - Sala, Elīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Ābolskābes enantiomēru veidoto cieto šķīdumu eksperimentālie un teorētiskie pētījumi. Sala E., darba vadītājs Dr. Chem. Bērziņš A., zinātniskais konsultants Mg. Chem. Rēķis T. Maģistra darbs, 40 lappuses, 24 attēli, 7 tabulas, 58 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā konstruēta ābolskābes enantiomēru divkomponentu fāžu diagramma, kā arī pētīta ābolskābes skalēmisku maisījumu fāžu dažādība, izmantojot diferenciāli skenējošo kalorimetriju un pulvera rentgendifraktometriju. Izmatojot aprēķinu ķīmiju pētīti un aprakstīti ābolskābes cieto šķīdumu veidošanās strukturālie un enerģētiskie aspekti.

Experimental and computational study of solid solutions formed by malic acid enantiomers. Sala, E., Scientific supervisors Dr. Chem. Bērziņs A., Mg. Chem. Rēķis, T. Master Thesis, 40 pages, 24 figures, 7 tables, 58 references. In Latvian. Binary melt phase diagram of malic acid enantiomer system was constructed, and malic acid scalemic mixtures were analyzed by the means of differential scanning calorimetry and powder X-ray diffractometry. Structural and energy related aspects of malic acid solid solution formation were analyzed using computational chemistry and summarized.
Experimental and computational study of solid solutions formed by malic acid enantiomers
Keywords: Ķīmija; ĀBOLSKĀBE; HIRĀLI SAVIENOJUMI; CIETIE ŠĶĪDUMI; APRĒĶINU ĶĪMIJA; DIVKOMPONENTU FĀŽU DIAGRAMMA