Skujkoku biomasas izvākšanas ilgtermiņa ietekme uz zemsedzes veģetāciju un augsnes ķīmisko sastāvu - Čakšs, Roberts (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs „Visas biomasas izvākšanas ilgtermiņa ietekme uz zemsedzes veģetāciju un augsnes ķīmisko sastāvu priežu un egļu audzēs” izstrādāts laika posmā no 2015. gada augusta līdz 2019. gada maijam Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā “Silava” un Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē. Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai visas koku biomasas izvākšana no teritorijas (whole tree harvesting - WTH), ir atstājusi ilgtermiņa ietekmi uz veģetācijas atjaunošanos un augsnes ķīmisko sastāvu. Pētījumā apskatīja zemsedzes veģetāciju un augsnes ķīmisko sastāvu priežu audzēs mētrājā, lānā, šaurlapju ārenī un egles audzēs šaurlapju ārenī. Katrā no meža tipiem atlasīja teritorijas, kas bija līdzīgas kā visas biomasas izvāktajās mežaudzēs (WTH): tāda paša vecuma kontroles audzes, kā arī jaunaudzes, vidēja vecuma audzes un vecās audzes tajos pašos meža tipos. Secināts, ka WTH teritorijā bija lielākais sugu skaits šaurlapju āreņos un otrs lielākais sugu skaits pārējos meža tipos. Pēc sugu daudzveidības indeksiem WTH teritorija būtiski neatšķīrās (p>0,05) no kontroles audzes un jaunaudzes. Veicot DCA un ANOSIM analīzes secināts, ka zemsedzes veģetācijas atšķirības starp WTH un kontroles audzi bija nenozīmīgas: abas analīzes uzrāda teritoriju līdzību pēc (R) vērtības. Ellenberga vērtības uzrādīja, ka augšanas apstākļi WTH audzei bija līdzīgi ar tāda paša vecuma kontroles audzi un būtiski neatšķīrās. Pēc ievāktajiem augsnes datiem secināts ka pH, kopējais ogleklis un kopējais slāpeklis WTH un kontroles audzēs būtiski neatšķiras. Līdz ar to, kopumā WTH apsaimniekošana ilgtermiņā nav atstājusi negatīvu ietekmi uz zemsedzes veģetāciju un augsnes ķīmisko sastāvu.

Course thesis “Long-term impact of whole-tree biomass harvesting on ground vegetation and chemical composition of soil in pine and spruce stands” was developed in Latvian State Forest research institute „SILAVA” and University of Latvia faculty of biology during the period from August 2015 to May 2019. The goal of our study is to find out whether Full biomass removal from the territory (Whole tree harvesting – WTH), has negatively affected the regeneration of the vegetation or soil chemical composition. At the study we looked at the vegetation and soil chemical composition in pine stands of Vacciniosa, Myrtillosa and Myrtillosa mel. and in spruce stands of Myrtillosa mel. In each forest type were selected teritories in stands of (WTH) same age control stands as well as young stands, mature stands and old stands. It was concluded that WTH had the largest number of species in Myrtillosa mel. stands and the second largest number of species in other forest types. According to the species diversity indices, the WTH area did not differ significantly (p> 0.05) from the control stand and the young stand. The DCA and ANOSIM analyzes concluded that the differences in soil vegetation between the WTH and the control stand were insignificant: both analyzes show the similarity of the areas by the (R) value. Ellenberg's values showed that the growth conditions for the WTH teritory were similar to those of the same age control and did not differ significantly. According to the collected soil data, pH, total carbon and total nitrogen in WTH and control stands are not significantly different. Thus, in general, WTH's long-term management has not negatively affected ground vegetation and soil chemical composition.
Long-term impact of whole-tree biomass removal on ground vegetation and chemical composition in pine and spruce stands
Keywords: Bioloģija; visas biomasas izvākšana; veģetācija; ilgtermiņa ietekme; WTH; augsnes ķīmiskais sastāvs