Patiesā labuma guvēja paziņošanas pienākums un tā neizpildes komerctiesiskie aspekti - Jaunzeme, Elīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Autores maģistra darba temats ir “Patiesā labuma guvēja paziņošanas pienākums un tā neizpildes komerctiesiskie aspekti”. Darba mērķis ir izpētīt patiesā labuma guvēju jēdzienu, paziņošanas pienākuma regulējumu, piemērošanas kārtību un praksi, kā arī komerctiesiskās atbildības aspektu, saistībā ar patiesā labuma guvēja paziņošanas pienākuma neizpildi. Darba uzdevumi ir izanalizēt patiesā labuma guvēja paziņošanas pienākumu un tā neizpildes komerctiesiskos aspektus. Temata izpētes rezultātā ir izdalītas problēmas – šobrīd nepastāv nekāds komerctiesiskais regulējums patiesā lauma guvēja aspektā, atbildības regulējums par patiesā labuma guvēja nepaziņošanu nav pietiekams, grozījumi Komerclikumā nav pietiekami. Temata izpētes rezultātā ir iegūti interesanti rezultāti, kas lika izdarīt secinājumus, ka būtu jāpapildina grozījumi Komerclikumā, būtu jāpārskata atbildības aspekts un nebūtu jāvadās no citu valstu regulējumu piemēriem.

The topic of the author's master's thesis is "Commercial aspects of ultimate beneficial owner notification obligation and its non-fulfillment.". The aim of the work is to study the concept of beneficial owners, the regulation of the obligation to notify, the procedure and practice of application, as well as the aspect of commercial liability in connection with the non-fulfillment of the obligation to notify the beneficial owner, including international and other country regulations. The tasks of the work are to analyze the commercial aspects of the obligation to notify the ultimate beneficial owner and its non-fulfillment and to compare them with other countries. As a result of the research of the topic, problems have been identified - currently there is no commercial legal regulation in terms of the true beneficiary, the regulation of liability for non-fulfillment of ultimate beneficial owner notification obligation is insufficient, amendments to the Commercial Law are not sufficient. The study of the topic has yielded interesting results, which led to the conclusion that the amendments to the Commercial Law should be supplemented, the aspect of liability should be reviewed and should not be based on the examples of regulations of other countries.
Commercial aspects of ultimate beneficial owner notification obligation and its non-fulfillment
Keywords: Juridiskā zinātne; Patiesais labuma guvējs; paziņošana; pienākums; neizpilde; problemātika