COVID-19 vīrusa patoģenēze un ar to saistītie veselības traucējumi - Ribakova, Aļina (Latvijas Universitāte, 2021)
2019. gadā Vuhaņas pilsētā, Ķīnā, parādījās infekcija, kuru izraisīja CoV celms 2019-nCoV, ko tagad dēvē par smagu akūtu elpošanas ceļu slimību – COVID-19. COVID-19 infekcija ir kļuvusi par pandēmiju, kas joprojām strauji izplatās pasaulē un arī Latvijā. Tika aptaujāti 100 respondentu, kam bija diagnosticēts COVID-19, lai noskaidrotu galvenos slimības simptomus un iegūtu informāciju par veselības traucējumiem pēc COVID-19 infekcijas, kā arī lai noskaidrotu viedokli par vakcināciju. Visizplatītākie simptomi pēc pārslimotas COVID-19 slimības bija nogurums, galvas reibonis, sirds tahikardija un miega traucējumi, kas liecina, ka Covid-19 slimība var ietekmēt cilvēka dzīvi un psiho-emocionālo stāvokli vēl ilgi pēc izslimošanas, tādēļ 60% respondentu atbalsta vakcināciju.

In 2019, an infection caused by the CoV strain 2019-nCoV, now called severe acute respiratory disease COVID-19, appeared in Wuhan, China. Covid-19 infection has become a pandemic that is still spreading rapidly around the world and also in Latvia. 100 respondents who were diagnosed with COVID-19 were interviewed to find out the main symptoms of the disease and to get information about the health problems after COVID-19 infection, as well as to find out their opinion about vaccination. The most common symptoms after COVID-19 were fatigue, dizziness, cardiac tachycardia and sleep disturbances, suggesting that Covid-19 can affect human life and psycho-emotional conditions long after illness, therefore 60% of respondents supporting vaccination.
Pathogenesis of COVID-19 virus and related disorders
Keywords: Farmācija; COVID-19; infekcija; Pēc COVID-19 sindroms; Vakcīna