ASV un ES nostājas izmaiņas Izraēlas–Palestīnas konflikta risinājumā pēc 2023. gada 7. oktobra - Siliņš, Oskars (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbs “ASV un ES nostājas izmaiņas Izraēlas – Palestīnas konflikta risinājumā pēc 2023. gada 7. oktobra” ir pētījums ar mērķi noskaidrot vai un kā, šāda mēroga krīze, 2023. gada 7.oktobra Hamas uzbrukums Izraēlas teritorijā un tam sekojošā Izraēlas militārā atbilde bija par pamatu tam, lai ASV un ES veiktu izmaiņas savā nostājā attiecībā uz konflikta risinājumu. Pētījumā tiek aplūkotas abu aktoru nostājas konflikta risinājumā pirms un pēc 2023.gada 7.oktobra, lai identificētu vai ir notikušas ārpolitikas pārmaiņas un kāds ir bijis to raksturs. Darba teorētisko ietvaru veido ārpolitikas analīzes teorijas un akadēmiskā literatūra, kas analizē valstu ārpolitikas izmaiņas un kādi faktori ietekmē ārpolitikas izmaiņu veidošanu. Darba ietvaros tika izmantota kvalitatīvā pētniecības metode, veicot gadījumu izpēti un ar diskursa analīzes metodi tika analizēti pieejamie oficiālie dokumenti, rezolūcijas, ziņojumi, politisko līderu publiskie paziņojumi un amatpersonu runas, lai identificētu nostājas izmaiņas.Analizējot minētos avotus, tika apstiprinātas darbā izvirzītās hipotēzes: Pēc 2023. gada 7. oktobra ASV ārpolitikas nostāja attiecībā uz Izraēlas–Palestīnas konflikta risinājumu ir raksturojama kā taktiskas pārmaiņas. Pēc 2023. gada 7. oktobra nav novērojamas izmaiņas ES ārpolitikas nostājā attiecībā uz Izraēlas – Palestīnas konflikta risinājumu. Darba rezultātā Autors secināja, ka ASV gadījumā nostājas pārmaiņas ir vērtējamas kā taktiska pārmaiņas, īstenojot programmas maiņu esošajā ārpolitikas kursā, kas izriet no uztveres maiņas un politiskā spiediena, bet netiek pārdefinēts ilgstoši definētais mērķis - divu valstu risinājums. Savukārt ES gadījumā, analīze ļāva izdarīt secinājumu, ka ES īstenotā nostāja konflikta risinājumā nav mainījusies, tā saglabā divu valstu risinājumu kā galveno ceļu uz mieru. Lai gan bija novērojama fragmentācija dalībvalstu individuālās darbībās, kopējā ES nostāja neizmainījās.

The master thesis “Changes in U.S. and EU Positions on the Israeli - Palestinian Conflict After October 7, 2023” is a study with the aim to investigate whether and how a crisis of this scale, the Hamas attack on Israeli territory on 7th October 2023 and the subsequent Israeli military response, was a trigger for the US and the EU to change their positions on the conflict resolution. The study examines the positions of the two actors on the conflict resolution before and after 7 October 2023 in order to identify whether and what foreign policy changes have taken place. The theoretical framework of the paper consists of theories of foreign policy analysis and academic literature that analyze changes in states' foreign policies and what factors influence the shaping of foreign policy change. The qualitative research method was used in the thesis, with case studies and discourse analysis of available official documents, resolutions, reports, public statements by political leaders and speeches by officials to identify changes in positions.The analysis of these sources confirmed the hypotheses put forward in the thesis: After 7 October 2023, the US foreign policy posture towards a solution to the Israeli-Palestinian conflict is characterised by a tactical shift. After 7 October 2023, there is no change in the EU's foreign policy position on the Israeli-Palestinian conflict solution. The Author concludes that in the case of the US, the change in position can be seen as a tactical shift, a change of agenda in the current foreign policy course, resulting from a change in perception and political pressure, but not a redefinition of the long-defined goal of a two-state solution. In the case of the EU, on the other hand, the analysis led to the conclusion that the EU's position on conflict resolution has not changed, it maintains the two-state solution as the main path to peace. Although there was fragmentation in the individual actions of Member States, the overall EU position remained unchanged.
Changes in U.S. and EU Positions on the Israeli-Palestinian Conflict After October 7, 2023
Keywords: Politikas zinātne; ASV; Izraēla; Palestīna; Ārpolitikas analīze