Pieklājība Japānā: Tatemae un Honne. Japāņu unikālā parādība "patiesā un nepatiesā seja" japāņu sabiedrībā. Japānas komunikācijas iezīmes. - Ābola, Elīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba nosaukums ir: „Pieklājība Japānā: Tatemae un Honne. Japāņu unikālā parādība: „patiesā un nepatiesa seja” Japāņu sabiedrībā. Japānas komunikācijas iezīmes”. Japānā ir ievērojama ar to, ka tā ir viena no valstīm, kur cilvēki ļoti pieklājīgi uzvedas attiecībā pret citiem. Taču ne vienmēr ir saprotams, kā un kāpēc tāda pieklājība izpaužas, un vai tā izceļas no labiem nodomiem. Bez tam Japānā pārāk atklāti izteicieni vai pārmērīga sava viedokļa izpausme var likties par agresīviem un necieņas pilniem, kas ir pretrunā ar daudzu Rietumu valstu kultūru. Tādējādi Japānā cieņas izteicošo formu izmantošana teikumos saskarsmes laikā ir galvenā komponente, lai sasniegtu harmoniju saskarsmē starp cilvēkiem, kas ir viena no japāņu sabiedrības svarīgām daļām, tāpat arī ir japāņu kultūras sastāvdaļa kopumā. Šī darba teorētiskā daļa sastāv no 41 lappusēm. Pētīšanas laikā tika atklāta jēdzienu tatemae un honne kopējā būtība un unikalitāte, un tas, kā ar to palīdzību tiek veidota pieklājīga attieksme pret sarunu biedru, un kā tie ir saistīti ar japāņu kultūru kopumā, kaut gan šos jēdzienus nevar paskaidrot, nepieminot un neanalizējot citus terminus, runas paņēmienus un teicienus, kuri ir cieši saistīt viens ar otru; to daļa tika reprezentēta darbā, kā jēdzienu tatemae un honne tiešais paskaidrojums, rezultātā no tā tika izdarīti secinājumi

The title of thesis is “Courtesy of Japan: Tatemae and Honne. A unique Japanese phenomenon: of "true and false face" in Japanese society. Features of Japanese Communication”. Japan is notable for being one of the countries where people behave very politely towards others. However, it is not always clear how and why such courtesy manifests itself and whether it forms from good intentions. In addition, in Japan, over-expression or straightforwardness may come off as aggressive and disrespectful, contrary to the culture of many Western countries. Thus, in Japan, the use of respectful forms in sentences during speech is a key component in achieving harmony in communication between people, which is an important part of Japanese society, as well as an integral part of Japanese culture as a whole. The theoretical part of this thesis consists of 41 pages. The study revealed the common nature and uniqueness of the concepts of tatemae and honne, and how they create a polite attitude towards the interlocutor and how they relate to Japanese culture in general. Although these concepts cannot be explained without mentioning or analyzing other terms, speech acts, sayings and other techniques, which are closely related to each other; some of them were represented in the thesis as a direct explanation of the concepts tatemae and honne, from which conclusions were drawn at the end.
Courtesy in Japan: Tatemae and Honne. Japanese Unique Phenomenon of "True and False Face" in Japanese Society. Features of Japanese Communication.
Keywords: Āzijas studijas; Japāna; Pieklājība; Komunikācija; Sabiedrība