Latvijas maksājumu bilances analīze un uzlabošanas iespējas - Bukovskis, Reinis Roberts (Latvijas Universitāte, 2020)
Būtiskās atšķirības starp importa un eksporta plūsmām Latvijas ekonomikā veicina tekošā konta deficīta veidošanos. Šāda mijiedarbība rada spiedienu uz finanšu kontu un kapitāla kontu, kas attiecīgi palielina ārvalstu prasības pret Latviju un veicina tikai īstermiņa attīstību. Pamatojoties uz Latvijas maksājumu bilances analīzi no 2000. gada līdz 2019. gadam, darba mērķis ir noteikt maksājumu bilances ietekmējošos faktorus, izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus maksājumu bilances stāvokļa uzlabošanai. Maksājumu bilance ir komplekss makroekonomisks rādītājs, kas liecina par konkrētās valsts ekonomisko stāvokli un izaugsmes iespējām nākotnē. Latvijas maksājumu bilance norāda uz īstermiņa attīstību ar problēmām tirdzniecības bilancē un investīciju plūsmās.

Significant discrepancies between imports and exports in Latvia have caused a current account deficit. This situation has put a strain on the financial and capital account, which only creates short-term growth and increases foreign debt against Latvia. Based on the analysis of Latvia’s balance of payments from the year 2000 until 2019, the goal of this research is to determine factors which influence balance of payments, draw conclusions and provide solutions for potential improvements of balance of payments current situation. The balance of payments is a complex macro-economic indicator which can present the economic state and potential growth opportunities for a country in the future. Balance of payments for Latvia indicates that there are issues with balance of trade, investment flows and long-term development.
Analysis and improvements for balance of payments in Latvia
Keywords: Ekonomika; Maksājumu bilance; Tirdzniecības bilance; Tekošais konts; Investīcijas; Eksports