1,5-3 gadus vecu bērnu runas attīstības veicināšana, izmantojot pirkstiņu rotaļas un skaitāmpantus - Kārkliņa-Seņkāne, Dace (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba autore – Dace Kārkliņa-Seņkāne. Darba temats – “1,5–3 gadus vecu bērnu runas attīstības veicināšana, izmantojot pirkstiņu rotaļas un skaitāmpantus”. Pētījuma objekts – pirkstiņu rotaļu un skaitāmpantu izmantošana mācību procesā 1. vecumposmā. Pētījuma priekšmets – 1,5–3 gadus vecu bērnu vārdu krājuma paplašināšana. Darba mērķis – teorētiski un praktiski izzināt vārdu krājuma paplašināšanas iespējas 1. vecumposmā, izmantojot pirkstiņu rotaļas un skaitāmpantus. Teorētiskajā daļā apkopotas pedagogu un psihologu atziņas par bērnu runas attīstību un vārdu krājuma paplašināšanu 1. vecumposmā, izmantojot pirkstiņu rotaļas un skaitāmpantus. Pētnieciskajā daļā atspoguļots pētījums pirmsskolas izglītības iestādē, kurā 4 mēnešu laikā piedalījās 15 bērni vecumā no 1,5–2,2 gadiem. Pētījuma sākumā un beigās veikta bērnu runas attīstības novērtēšana pēc sasniedzamā rezultāta vērtēšanas kritērijiem “Pirmsskolas mācību programmā”. Tika pielietoti 11 skaitāmpanti un pirkstiņu rotaļas. Atbildot uz pētījuma jautājumu “Kā pirkstiņu rotaļas un skaitāmpanti ietekmē runas attīstību bērniem vecumā no 1,5– 3 gadiem?”, secināts, ka pirkstiņu rotaļas, skaitāmpanti un nodarbības pirkstu sīkās motorikas attīstīšanai ir būtisks bērna runu veicinošs faktors. Atslēgas vārdi –runa, sīkā motorika, pirkstiņu rotaļas, skaitāmpanti. Darbā ir 35 lappuses, 12 attēli, 4 tabulas, 30 izmantotās literatūras avoti, 1 pielikums.

The author of the work is Dace Kārkliņa-Senkāne. The topic of the work is "Promotion of Speech Development of 1.5–3-Year-Old Children Through Finger Play and Rhymes". The object of the research is the use of finger play and rhymes in the learning process in the 1st age stage. The subject of the study is expanding the vocabulary of 1.5–3-year old children. The aim of the work is to theoretically and practically explore the possibilities of vocabulary expansion in the 1st age stage through finger play and rhymes. The theoretical part summarizes the knowledge of educators and psychologists about the development of children's speech and the expansion of vocabulary in the 1st age stage through finger play and rhymes. The research part reflects a study in a preschool educational institution in which 15 children aged 1.5–2.2 years participated during 4 months. At the beginning and at the end of the study children's speech development was assessed according to the evaluation criteria of the achievable result in the "Preschool Curriculum". 11 rhymes and finger play were used. In response to the research question "How do finger play and rhymes affect the development of speech in children aged 1.5–3 years?", it was concluded that finger play, rhymes and lessons for the development of fine motor skills of the fingers are an essential factor promoting a child's speech. Key words – speech, fine motor skills, finger play, rhymes. The work has 35 pages, 12 pictures, 4 tables, 30 literature sources, 1 supplement.
Promotion of Speech Development of 1.5–3-Year-Old Children Through Finger Play and Rhymes
Keywords: Izglītības zinātnes; Runa; Sīkā motorika; Pirkstiņu rotaļas; Skaitāmpanti