Valsts amatpersonu kriminālprocesuālā imunitāte: Problēmjautājumi - Miļicina, Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir “Valsts amatpersonu kriminālprocesuālā imunitāte: Problēmjautājumi”. Valsts amatpersona ir īpašs personas statuss, kam piešķirta kriminālprocesuālā imunitāte. Kriminālprocesuālā imunitāte piešķir personai zināmā mērā priekšrocības, kādā kārtībā tā var tikt saukta pie kriminālatbildības vai kuri kriminālprocesuālie pienākumi uz to neattiecas. Taču kriminālprocesuālā imunitāte var raisīt arī dažādus problēmjautājumus - kādēļ ir šādi un ne citādi, un vai tieši konkrētais spēkā esošais regulējums ir atbilstošākais mūsdienām? Šādi un vēl citi jautājumi tiek risināti darba izstrādes gaitā. Bakalaura darba uzdevumi ir izpētīt valsts amatpersonu kriminālprocesuālās imunitātes saturu, analizēt amatpersonu grupu imunitātes apjomu, izpētīt ar to saistītus problēmjautājumus, veikt tiesību avotu analīzi un izteikt priekšlikumus regulējuma pilnveidošanai, ja tas ir nepieciešams. Darba izstrādes gaitā autore secināja, ka pašreizējais kriminālprocesuālās imunitātes regulējums attiecībā uz valsts amatpersonām ir līdz galam nepilnīgs, kā rezultātā saskatāmas problēmas, līdz ar to ir nepieciešams izdarīt grozījumus normatīvajos aktos.

The topic of the Bachelor Thesis is Issues of Criminal Procedural Immunity of Public Officials. A public official has a special status, therefore it is granted with immunity of criminal proceedings. Immunity from criminal procedure confers advantages on a person in accordance with which procedures he or she may be held criminally liable or which criminal procedural obligations do not apply to him or her. However, immunity from criminal procedure may raise questions - why is this the case and not otherwise, and is this the most appropriate regulation today? These and other issues are addressed in the course of the work. The tasks of the bachelor's thesis are to study the content of criminal procedural immunity of public officials, to analyze the scope of immunity of groups of officials, to study related problems, to analyze the sources of law and to make proposals for the improvement of regulation, if necessary. During the writing of the bachelor's thesis, the author concluded that the current regulation of criminal procedural immunity in relation to public officials is completely incomplete, as a result of which problems can be seen, therefore it is necessary to make amendments to the laws.
Issues of Criminal Procedural Immunity of Public Officials
Keywords: Juridiskā zinātne; Kriminālprocess; Kriminālprocesuālā imunitāte; Valsts amatpersona; Imunitātes apjoms; Imunitātes problēmjautājumi