Resnās zarnas vēža laparoskopiskas un konvencionālas ārstēšanas agrīnu rezultātu salīdzinājums - Eglītis, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba aktualitāte: Resnās zarnas vēža incidence ir atšķirīga dažādos kontinentos un pat nācijās, atkarībā no iedzimtības un dzīves paradumiem. Globāli tas ir trešais visbiežāk diagnosticētais vēzis vīriešiem un otrais visbiežāk diagnosticētais vēzis sievietēm. 2015. gadā konstatēti 1.65 miljoni jaunu gadījumu un 835 000 nāves gadījumu (Finlay, 2018). Laparoskopiskās ķirurģijas īpatsvars ar katru gadu pieaug, zarnu ļaundabīgu audzēju ārstēšana nav izņēmums neatkarīgi no audzēja lokalizācijas. Zarnu vēzis ir nopietna, taču ārstējama slimība. Diemžēl, jebkura operācija var izraisīt intraoperatīvas un postoperatīvas komplikācijas. Konvencionālai un laparoskopiskai pieejai ir vairākas būtiskas atšķirības, piemēram, operācijas laiks, pēcoperācijas hospitalicāzijas ilgums un komplikāciju risks. Darba mērķis: Salīdzināt laparoskopiski un konvencionāli operētu pacientu konstitucionālos, intraoperatīvos un pēcoperāciju datus un rezultātus. Metodes un materiāli: Šajā retrospektīvajā pētījumā tika izvērtēti dati par 170 stacionārajiem pacientiem, izmantojot resnās zarnas dažādu lokalizāciju ļaundabīgo audzēju slimības vēstures. Datu statistiskās analīzes mērķis bija izvērtēt pacientu atlases kritērijus, novērtēt operācijas laiku un izdalīto limfmezglu skaitu, komplikāciju biežumu, raksturu un pēcoperācijas hospitalizācijas ilgumu pacientiem, kuriem ar divām metodēm tika operēts resnās zarnas vēzis. Rezultāti: Vidējais operācijas ilgums laparoskopiski operētajiem pacientiem - 199 minūtes, konvencionāli operētajiem - 149 minūtes, (p<0.05). Vidējais izdalīto limfmezglu daudzums laparoskopiskai tehnikai bija 10.29 limfmezgli (robežās no 1- 28), operējot konvencionāli tika izdalīti vidēji 13.12 limfmezgli (robežās no 2 - 40), (p<0.05); Vidējais pēcoperācijas hospitalizācijas laiks– LĶ=7.375 dienas un AĶ=10.163 dienas (p<0.05). Kopā 30 (28.84%) konvencionāli operēto pacientu bija kāda no komplikācijām, taču laparoskopiski operētiem pacientiem bija deviņas (18.75%) komplikācijas (p<0.05). Secinājumi: 1) laparoskopiskas operācijas ir ilgākas kā konvencionālas; 2) laparoskopisku pacientu pēcoperācijas hospitalizācijas laiks ir īsāks kā konvencionāli operētiem; 3) konvencionālās operācijās izdala vairāk limfmezglus kā laparoskopiskās operācijās; 4) laparoskopiski operētiem pacientiem komplikācijas novēro ievērojami retāk kā konvencionāli operētiem; 5) izplatītu zarnu vēzi izvēlas operēt konvencionāli; 6) laparoskopisku operāciju kvalitāte kopš 2012. gada ir augusi. Atslēgas vārdi: RESNĀS ZARNAS VĒZIS, LAPAROSKOPIJA, ATVĒRTA ĶIRURĢIJA, KOMPLIKĀCIJAS, OPERĀCIJAS ILGUMS, HOSPITALIZĀCIJAS LAIKS.

The importance of the work: Colon cancer incidence is different in various continents and even different nations; it depends on genetics and life habits of population. Globally it’s the third most commonly diagnosed cancer type of men and second most commnly diagnosed cancer for women. There were 1.65 million new cases and 835 000 deaths from colon cancer in 2015 (Finlay, 2018). Laparoscopic surgery is becoming more popular every year and no exception is its surge in popularity as a surgical treatment alternative for colon cancer regardless of its localization. Colon cancer is serious, yet treatable illness. Unfortunately, any kind of surgery can result intraoperative or postoperative complications. There are a number of major differences in surgery time, postoperative hospitalization time, and even complications between open and laparoscopic surgery. Purpose of reasearch: Compare constitutional, intraoperative and postoperative data of laparoscopically and conventionally operated patients. Materials and methods: In this retrospective study, data of 170 stationary patient case records with different localization colon cancer were compared. The purpose of statistical analysis was to evaluate patient selection criteria, surgery time, dissected lymph node count, the number and nature of complications, and length of postoperative stay for patients who had laparoscopic or conventional surgery. Results: Average surgery time for laparoscopic technique -199 minutes, conventional technique – 149 minutes, (p<0.05). Average dissected lymph node count for the laparoscopic technique was 10.29 lymph nodes (from 1-28), for open surgery the average count was 13.12 lymph nodes (from 2-40), (p<0.05); Average postoperative hospitalization time – LS=7.375 days and OS=10.163 days, (p<0.05).  30 (28.84%) of conventionally operated patients had some kind of complication, however, laparoscopically operated patients had complications in nine (18.75%) of the cases, (p<0.05). Conclusions: 1) laparoscopic surgeries take more time than open surgeries; 2) laparoscopically operated patients have less time of postoperative hospitalization than conventionally operated patients; 3) there are more dissected lymph nodes in conventional surgeries; 4) laparoscopically operated patients have less complications than conventionally operated patients; 5) type of surgery for late stage cancer is conventional surgery; 6) the quality of laparoscopic surgeries has improved since year 2012. Keywords: COLON CANCER, LAPAROSCOPY, OPEN SURGERY, COMPLICATIONS, SURGERY TIME, POSTOPERATIVE HOSPITALIZATION TIME.
Laparoscopic surgical approach for patients with colon cancer and early results comparision with conventional surgery
Keywords: Medicīna; Resnās; zarnas; vēzis; laparoskopija; komplikācijas