Brīvības atņemšanas piemērošana nepilngadīgajiem - Mančinska, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2016)
Nepilngadīgas personas tos ir atsevišķa subjektu grupa krimināltiesības. Lai saprastu nepilngadīgo personu būtību, ir nepieciešams izzināt jēdzienu, šīs grupas tiesības un pienākumi atšķiras no pilngadīgam personām. Nepilngadīgām personām pēdējos gados brīvības atņemšanu piespriež retos gadījumos, kā galējās nepieciešamības rīku, kad citi līdzekļi vairs nedarbojas. Darbā tiek analizēta Latvijā pastāvošās tiesību normas, kuras reglamentē nepilngadīgo personu jēdzienu un brīvības atņemšanās nosacījumus. Kā arī darbā tiek analizēts citu valstu normatīvais regulējums. Darba mērķis ir izzināt nepilngadīgo personu jēdzienu, tiesiskos un praktiskos pamatprincipus, kā arī esošās problēmas ar brīvības atņemšanas piemērošanu. Darba uzdevums ir izpētīt un izanalizēt normatīvos aktus un juridisko literatūru, kas saistīta ar brīvības atņemšanu piemērošanu nepilngadīgam personām.

Underage persons are a separate subject group in criminal law and in criminal procedure. To understand the essence of underage persons, it is necessary to cognize this notion; the rights and responsibilities of this group differ from those for persons of the full legal age. Recently underage persons are imposed imprisonment in rare cases using it as an emergency tool, when other means do not work. The legal standards in Latvia, which regulate the notion of underage persons and conditions of imprisonment, are analyzed in the paper. Likewise the normative regulation of other countries is analyzed in the paper. The aim of the paper is to cognize the notion of underage persons, the legal and practical basic principles, as well as the existing issues related to application of imprisonment. The objective of the paper is to study and analyze the normative acts and legal literature, which is connected with imprisonment application towards underage persons.
Deprivation of liberty for minors
Keywords: Juridiskā zinātne; nepilngadīgie; brīvības atņemšana; Iļģuciema cietuma Nepilngadīgo nodaļa; Cēsu audzināšanas iestāde nepilngadīgiem