Klimatneitralitātes politikas (energoefektivitātes shēmas) saistību un faktiskās rīcības neatbilstība galapatērētāja vajadzībām elektroenerģijas tirgū Latvijā. - Beinaroviča, Karīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba mērķis ir, pamatojoties un ekonomisko, statistisko datu, kā arī Eiropas Savienības un Latvijas politikas plānošanas dokumentu analīzi, izpētīt un novērtēt komersantu energoefektivitātes pasākumu īstenošanu un to potenciālo ieguvumu galalietotājiem enerģētika sektorā, balstoties uz galalietotāju aptauju un vajadzību noskaidrošanu, kā arī sniegt priekšlikumus galalietotāju energoefektivitātes informētības paaugstināšanai un realizēto pasākumu lietderību. Darba teorētisko daļu raksturos elektroenerģijas tirgus struktūra, cenu veidošanās, konkurences un sociālās ietekmes teorētiskie aspekti. Darba empīriskās daļas ietvaros tiek noskaidrota elektroenerģijas lietotāju energoefektivitātes pasākumu realizācija un elektroenerģijas rēķinu izpratne. Kā arī tiek izzināts ekspertu viedoklis par esošo situāciju un nākotnes vīziju. Darbs izskaidro elektroenerģijas katras komponentes būtību un veidošanos kā arī energoefektivitātes pasākumu īstenošanu katrā pozīcijā un sniedz ieteikumus energoefektivitātes pasākumu izplatībā. Atslēgas vārdi: Energoefektivitāte, Energoefektivitātes pasākumi, Vides aizsardzība, Energoefektivitātes pienākumu shēma, Elektroenerģijas tirgus

This Master's Thesis seeks to study and evaluate the implementation of energy efficiency measures taken by traders in the Energy sector and their potential benefits for the end-users, through the analysis of economic and statistical data, as well as policy planning papers such as EU regulations and local strategies. Based on the end-users’ surveys and needs assessment, the Thesis puts forward proposals aimed at raising energy efficiency awareness among end-users and analyzes the effectiveness of the measures implemented. The theoretical part of the Thesis focuses on the structure of the electricity market, price formation, theoretical aspects of competition and the social impact. The empirical part of the work ascertains the implementation of energy efficiency measures among electricity users and their level of understanding of electricity bills. The Thesis delves into opinions of experts on the current situation and their vision for the future, researches the nature and formation of each component of electricity, as well as the implementation of energy efficiency measures per item, and makes recommendations for raising awareness on energy efficiency measures. Keywords: Energy efficiency, Energy efficiency measures, Environmental protection, Energy efficiency obligation scheme, Electricity market
Incongruity between implementation of climate neutral policy (energy efficiency scheme) obligation and the end-user's needs in the electricity market in Latvia.
Keywords: Vadībzinātne; Energoefektivitāte; Energoefektivitātes pasākumi; Energoefektivitātes pienākumu shēma; Vides aizsardzība; Elektroenerģijas tirgus