Transnacionālo korporāciju apvienošanās un tās ietekme uz attīstību - Bikare, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Mūsdienās ir raksturīga strauja konkurences palielināšanās starp mazākiem un lielākiem uzņēmumiem, tāpēc tirgus dalībnieki meklē iespējas ātrākai sava uzņēmuma attīstībai un jaunu tirgus apgūšanu. Viens no attīstības veidiem ir apvienoties ar citu tirgus dalībnieku vai to pārņemt. Apvienošanās un iegūšanas darījumi ir pazīstami kopš 19. gadsimta beigām. Pētījums mērķis ir, pamatojoties uz transnacionālo korporāciju teorētiskiem aspektiem un finanšu datu analīzi, novērtēt transnacionālo korporāciju apvienošanās darījumu ietekmi uz uzņēmumu attīstību. Tiek analizēts “Nordea” un “DNB” banku apvienošanās darījums, kas pārtapa par “Luminor” banku, definējot darījuma ietekmi uz transnacionālo korporāciju attīstību un izaugsmi.

Nowadays, there is a rapid increase in competition between small and large companies. Therefore, market participants in different industries are looking for opportunities to achieve faster development of their business and to acquire new markets. One way of development is to merge or acquire another market participant. The “M&A” deals has been known since the end of the 19th century. The aim of the research is to based on theoretical aspects of transnational corporations and analysis of financial data, evaluate the impact of “M&A” deal on the business development. The merger deal between “Nordea” and “DNB” is being analyzed, which became “Luminor”, defining the impact of the deal on development and company growth.
Transnational corporation mergers and it's impact on development
Keywords: Ekonomika; transnacionāla korporācija; apvienošanās darījums; “Nordea”; “DNB”; “Luminor”