Efektīva telpas vēdināšana, balstoties uz klimata sensoru datu analīzi - Dakulis, Alekss (Latvijas Universitāte, 2024)
Iekštelpu gaisa kvalitāte ir nozīmīgs faktors cilvēku labsajūtai un produktivitātei. Tas ir īpaši aktuāli mūsdienās, jo lielāko laika daļu mēs pavadām iekštelpās, kur slikta gaisa kvalitāte var radīt draudus veselībai. Šajā darbā ir izpētīta iekštelpu klimata ietekme uz cilvēku, izpētīti gan dabiskie, gan mākslīgie ventilācijas veidi. Darba gaitā ir izgūti un apstrādāti datu kopās dažādu skolu klimata dati, uz kuru pamata tika izveidots risinājums, kas ļauj automatizēti noteikt cilvēku klātbūtnes periodus, kā arī klimata datus šajos periodos. Pamatojoties uz šo risinājumu tika veikta skolu klimata analīze un meklēta korelācija starp CO2 un skolu valsts centralizēto eksāmenu rezultātiem.

Indoor air quality is an important factor in people's well-being and productivity. It is especially important today, because we spend most of our time indoors, where poor air quality can cause health risks. This work investigates the impact of indoor climate on humans, exploring both natural and artificial ventilation. In this research there were retrieved and processed climate data from different schools, converted into datasets, on the basis of which a solution has been developed that allows automated detection of periods of human presence as well as climate data during these periods. Based on this solution, an analysis of the school climate was carried out and a correlation between CO2 and the results of the national central examinations of schools was analyzed.
Efficient room ventilation based on climate sensor data analysis
Keywords: Datorzinātne; optimālais klimats telpās; klimata sensoru datu analīze; CO2 ietekme uz rezultātiem skolās; datu kopu izgūšana un apstrāde