Zīdaiņu vecāku pieredze par vakcināciju pret rotavīrusu - Kačane, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma – Zīdaiņu vecāku pieredze par vakcināciju pret rotavīrusu. Tēmas aktualitāti nosaka, ka ar katru gadu Latvijā palielinājās saslimšanu gadījumu skaits ar rotavīrusu enterītu. Sākot ar 2015.gada janvāri Latvijas vakcinācijas kalendārs tika papildināts ar vakcīnu pret rotavīrusu infekciju, kas tiek apmaksāta bērniem 100% apmērā no valsts budžeta līdzekļiem. Tā ir brīnišķīga iespēja pasargāt bērnu no liekas hospitalizācijas vai komplikācijām saslimšanas gadījumā. Darba mērķis ir noskaidrot zīdaiņu vecāku pieredzi par vakcināciju pret rotavīrusu Mērķa sasniegšanai tika realizēti šādi uzdevumi: veikta literatūras analīze par rotavīrusu, vakcināciju pret rotavīrusu un to nozīmību; izveidota aptaujas anketa kvantitatīvam pētījumam; atlasīti respondenti dotajam pētījumam; veikts pētījums izvēlētai grupai, apkopoti un izanalizēti iegūtie dati; izstrādāti secinājumi un rekomendācijas. Pētījuma hipotēze: vecāki, kuri veica zīdaiņu vakcināciju pret rotavīrusu, uzskata to par iedarbīgu un nepieciešamu. Pētījuma metode – kvantitatīvā metode, instruments – anketa. Darba hipotēze apstiprinājās.

Theme of the bachelor paper: Infant parents' experience of vaccination against rotavirus . The theme is actual because the number of cases with rotavirus enteritis increases in Latvia every year. Beginning with January 2015 the vaccine against rotavirus infection, which is 100 per cent paid for children from the state budget, was added to Latvian vaccination calendar. This is a wonderful opportunity to protect the child from unnecessary hospitalization or complications in case of illness. The aim of the work is to find out parents’ experience in vaccination against rotavirus. The following tasks were realized to achieve the aim: literature analysis about rotavirus, vaccination against rotavirus and its significance was done; a questionnaire on quantitative research was made; respondents on the given research were selected; the research for the selected group was done; the obtained data were summarized and analyzed; recommendations and conclusions were worked out. Hypothesis of the research: parents, who took infant vaccination against rotavirus, consider it as effective and necessary. The method of the research - the quantitative method, the tool - a questionnaire. The hypothesis is confirmed.
Infant Parents' Experience of Vaccination Against Rotavirus
Keywords: Medicīna; rotavīruss; vakcinācija pret rotavīrusu; pieredze; vakcinācija