Perioperatīva profilaktiskā cefazolīna un vankomicīna farmakokinētika starpskriemeļu disku ķirurģijas pacientiem - Stivriņš, Justīns (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma aktualitāte: Pēcoperācijas brūču infekcijas (SSI) pēc mugurkaula ķirurģijas būtiski ietekmē operācijas iznākumu un pacientu dzīves kvalitāti. Lai novērstu SSI, antibakteriālā profilakse (AP) ar cefazolīnu vai vankomicīnu ir svarīga stratēģija. Mērķis: Šī pētījuma mērķis ir izpētīt vadlīnijās ieteiktās cefazolīna un vankomicīna antibakteriālās profilakses farmakokinētiku mugurkaula ķirurģijā. Hipotēze: Intraoperatīvā cefazolīna un vankomicīna antibakteriālā profilakse mugurkaula ķirurģijā nodrošina pietiekamu zāļu koncentrāciju infekcijas novēršanai lielākajai daļai pacientu, bet ilgstošākās operācijās zāļu koncentrācija var būt zem optimālā līmeņa, kas varētu prasīt devas režīma pielāgošanu. Darba uzdevumi: 1.Noteikt galvenos farmakokinētikas parametrus: Izvērtēt cefazolīna un vankomicīna maksimālo koncentrāciju (Cmax), eliminācijas pusperiodu (T₁/₂) un izplatīšanās tilpumu (Vd). 2.Mērīt cefazolīna un vankomicīna plazmas koncentrāciju operācijas noslēgumā un salīdzināt to ar mērķa koncentrāciju, lai noteiktu terapeitisko efektivitāti infekcijas profilaksei. Rezultāti: Kopējā plazmas cefazolīna koncentrācija sasniedza maksimumu 214 ± 35 mg/L 15 minūšu laikā pēc cefazolīna devas ievadīšanas. Kopējās plazmas cefazolīna koncentrācijas brūces slēgšanas laikā bija 68 ± 30 mg/L. 12.5% gadījumu cefazolīna koncentrācija brūču aizvēršanas laikā bija mazāka par mērķa līmeni. Kopējā plazmas vankomicīna koncentrācija sasniedza maksimumu 31.65 ± 6.8 mg/L 15 minūšu laikā pēc vankomicīna devas ievadīšanas. Kopējās plazmas vankomicīna koncentrācijas brūču slēgšanas laikā bija 16.1 ± 8.3 mg/L. Secinājumi: Intraoperatīvā cefazolīna un vankomicīna antibakteriālā profilakse mugurkaula ķirurģijā nodrošina pietiekamu zāļu koncentrāciju infekcijas novēršanai lielākajai daļai pacientu, bet ilgstošākās operācijās zāļu koncentrācija var būt zem optimālā līmeņa, kas varētu prasīt devas režīma pielāgošanu. Atslēgvārdi: cefazolīns, vankomicīns, operācija, mugurkauls, antibakteriālā profilakse, farmakokinētika.

COMPARATIVE PHARMACOKINETICS OF PERIOPERATIVE PROPHYLACTIC CEFAZOLIN AND VANCOMYCIN IN SPINAL DISC SURGERY PATIENTS Author: Justīns Stivriņš Scientific research supervisor : Dr. med., Doc. Sigita Kazūne Introduction: Surgical wound infections (SSI) after spine surgery have a significant impact on patient mortality and morbidity. Antibacterial prophylaxis (AP) with cefazolin is an important strategy to prevent SSIs. Aim: The aim of this study is to investigate the pharmacokinetics of guideline-recommended cefazolin and vancomycin antibacterial prophylaxis in spine surgery. Hypothesis: Intraoperative cefazolin and vancomycin antibacterial prophylaxis in spine surgery provides sufficient drug concentration to prevent infection in most patients, but in longer operations, the drug concentration may be below the optimal level, which could require adjustment of the dosage regimen. Tasks: 1. To determine the main pharmacokinetic parameters: To evaluate the maximum concentration (Cmax), elimination half-life (T₁/₂) and volume of distribution (Vd) of cefazolin and vancomycin in order to understand the effectiveness and behavior of the drug in the body. 2. Measure plasma concentrations of cefazolin at the end of surgery and compare it with a target concentration ≥ 40 mg/L to determine the therapeutic efficacy of the drug for infection prevention. Results: Total plasma cefazolin concentrations peaked at 214 ± 35 mg/L 15 minutes after the cefazolin dose. Total plasma cefazolin concentrations during wound closure were 68 ± 30 mg/L. 12.5% of cases the concentration of cefazolin during wound closure was lower than the target level (40 mg/L) Total plasma vancomycin concentration peaked at 31.65 ± 6.8 mg/L within 15 minutes of vancomycin dosing. Total plasma vancomycin concentrations during wound closure were 16.1 ± 8.3 mg/L. Conclusion: 1. Following a 2 g intravenous dose of cefazolin, the peak concentration is 214 ± 35 mg/L, the volume of distribution is 27.7 ± 18.9 L, and the elimination half-life is 88.5 ± 21 minutes. 2. At the end of the operation, 12.5% of patients' plasma concentration of cefazolin is below the target level. 3. Following a 1 g intravenous dose of vancomycin, the peak concentration is 31.65 ± 6.8 mg/L, the volume of distribution is 57.4 ± 42 L, and the elimination half-life is 7.3 ± 3.2 hours. Keywords: cefazolin, vancomycin, surgery, spine, antibacterial prophylaxis, pharmacokinetics.
Comparative pharmacokinetics of perioperative prophylactic cefazolin and vancomycin in spinal disc surgery patients
Keywords: Medicīna; cefazolīns; vankomicīns; farmakokinētika; antibakteriālā profilakse; operācija