Drošu medikamentu menedžments tuberkulozes pacientiem - Trumekalne, Inese (Latvijas Universitāte, 2023)
Tēmas aktualitāti pamato tas, ka tuberkulozes pacientiem ilgstoši tiek nozīmēti prettuberkulozes medikamenti, kas rada nopietnus veselības traucējumus. Darba mērķis - izpētīt drošu medikamentu menedžmentu tuberkulozes pacientiem. Pētniecības uzdevumi ir analizēt, apkopot literatūru par medikamentu menedžmentu tuberkulozes pacientiem, apskatīt Dž. Vatsones māszinību teoriju, izstrādāt un veikt interviju ar māsām, apkopot rezultātus un izvirzīt secinājumus. Pētniecības jautājums - Kādā veidā drošu medikamentu menedžmenta pilnveides aspekti tuberkulozes pacientiem var palīdzēt izvairīties no medikamentu blaknēm, vai mazināt tās? Pētniecības metode - kvalitatīvais pētījums. Pētniecības instruments - daļēji strukturētā intervija. Pētījuma rezultāti - efektīvi izstrādātas un īstenotas programmas, samazina vai novērš psihosociālās problēmas TB pacientiem. Atslēgvārdi - māsa, tuberkuloze, DOT programma, medikamentu menedžments.

The topicality of the topic is justified by the fact that tuberculosis patients are prescribed anti-tuberculosis drugs for a long time, which cause serious health problems. The aim of the work is to investigate safe medication management for tuberculosis patients. The research tasks are to analyze and collect literature on medication management for tuberculosis patients, to review Watson's theory of nursing, develop and conduct interviews with nurses, summarize the results and draw conclusions. Research question - In what way, improving aspects of safe medication management for tuberculosis patients could help avoid or reduce medication side effects? Research method - qualitative study. Research instrument - semi-structured interview. Research results - effectively designed and implemented programs reduce or eliminate psychosocial problems in TB patients. Keywords - nurse, tuberculosis, DOT program, medication management.
Safe medication management in tuberculosis patients
Keywords: Medicīna; māsa; tuberkuloze; DOT programma; medikamentu menedžments