Zāļu terapijas uzraudzības kā farmaceitiskās aprūpes sastāvdaļas ieviešanas iespējas Latvijas aptiekās - Kozlovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2012)
Zāļu terapijas uzraudzība palīdz sasniegt vēlamo terapijas rezultātu un novērst medikamentu izraisītas problēmas. Darba mērķis ir noskaidrot zāļu terapijas uzraudzības ieviešanas iespējas atvērta tipa aptiekās Latvijā. Ar anketēšanas palīdzību tika noskaidrots farmācijas speciālistu un aptieku klientu viedoklis par šo pakalpojumu. Secinājumi ir tādi, ka pie pašreizējā aptieku darbinieku skaita ir mazas iespējas ieviest zāļu terapijas uzraudzību. Lai to īstenotu, jāpalielina darbinieku skaits. Zāļu terapijas uzraudzības veikšanai vajadzētu nodrošināt farmaceitam piekļuvi pacienta datiem. Zāļu terapijas uzraudzība vairāk interesētu tos pacientus, kas regulāri lieto 2 vai vairāk medikamentus. Lielākā daļa pacientu nebūtu gatavi maksāt par šo pakalpojumu, tādēļ būtu jāatrod iespēja daļēji vai pilnīgi to apmaksāt no valsts līdzekļiem. Atslēgvārdi: Farmaceitiskā aprūpe, zāļu terapijas uzraudzība, atvērta tipa aptieka, ar zāļu terapiju saistītās problēmas.

Drug therapy monitoring helps to achieve the therapeutic outcomes and prevent drug-related problems. Aim of research is to identify opportunities for implementation of drug therapy monitoring in community pharmacies in Latvia. A questionnaire-based survey of pharmacy specialists and pharmacy customers was conducted to investigate their views on this service. Conclusions are that there is a little opportunity to introduce drug therapy monitoring with current number of pharmacists employed. To implement drug therapy monitoring, the number of employees should be increased. Pharmacist should have access to patient medical information to provide drug therapy monitoring. Those patients who regularly use two or more drugs would be more interested in drug therapy monitoring. The majority of patients would not agree to pay for this service, so there is a need to find opportunity to subsidize it partially or totally by the Government. Keywords: Pharmaceutical care, drug therapy monitoring, community pharmacy, drug therapy problems.
Opportunities to introduce drug therapy monitoring as a component of pharmaceutical care in Latvian community pharmacies
Keywords: Farmācija