Liela mēroga DNS fragmentu sadale cilvēka limfocītos - Plaude, Rūta (Latvijas Universitāte, 2017)
Ievads. DNS divpavedienu pārrāvumi ir viens DNS molekulas smagākajiem bojājumu veidiem, jo tiek pārrauta pilnība DNS ķēde un tās atjaunošana bieži notiek kļūdaini, kas ilgstošā laika periodā, uzkrājoties DNS reparācijas kļūdām, var izraisīt mutācijas, citostatiskus un citotoksiskus procesus, kas rezultējas patoloģijas attīstībā. DNS integritāti ietekmē ne tikai eksogēni un endogēni patoloģiski faktori, bet arī šķietami ikdienišķas lietas kā sports, diēta, emocionālais stāvoklis. Šiem faktoriem kombinējoties, kā arī tiem pievienojoties patoloģiskam fonam, var izveidoties individuāli apstākļi slimību un to komplikāciju attīstībai. 1TCD ir autoimūna slimība, kurai ir raksturīga pastiprināta brīvo radikāļu veidošanās, kā rezultātā tiek izsaukti arī DNS strukturālie bojājumi, kas var vieni paši vai kopā ar oksidatīvo stresu būt par iemesliem mutācijām un šūnu bojāejai. Ir pieejami pētījumi, kur parādīta saistība starp DNS bojājumiem 1TCD patoģenēzē un slimības komplikācijām. Parasti šiem pētījumiem izmanto metodes, kuras identificē mazus DNS fragmentus, pētījumu par liela mēroga DNS fragmentiem ir ļoti maz. Pētījuma mērķis. Noteikt DNS divpavediena pārrāvumu saistību ar diētas un dzīvesveida paradumiem kā arī ar autoimūnās slimības – 1. tipa cukurā diabētu un tās komplikācijām. Materiāli un metodes. Darbā tika iesaistīti 47 dalībnieki, no kuriem 40 bija 1TCD pacienti, bet pārējie piederēja pie kontroles grupas- bez glikozes tolerances traucējumiem. Visiem paraugiem tika izdalīti limfocīti un veikta pulsējošā lauka gēla elektroforēze(PFGE). DĀMF tikai noteikti analizējot PFGE gēlus ar ImageJ programmu, veidojot densitogrammas. Statistikā analīze tikai veikta ar SPSS programmu 23.0. Rezultāti. Analizējot iespējamo saistību DNS pārrāvumiem un alkohola lietošanu 1TCD pacientu paraugos, tika atrasta statistiski ticama atšķirība starp pacientu iedalījumu pēc alkohola lietošanas faktora un DNS pārrāvumu esamības, tā ir uz robežas jeb Pχ = 0,056 un konkrētā atšķirība ir ar stipru saistību (V=0,37), kas parāda, ka ļoti bieža alkohola lietošana izraisa DĀMF izveidošanos. Tāpat arī konstatēta saistība vidējo vecumu(Pχ =4,81 x10-2). Saistība ar dzimumu ir uz robežas(Pχ = 0,057), tomēr DMĀF frakcija detektēta divas rezies vairāk vīriešiem(n=6), nekā sievietēm(n=3). Secinājumi. Analizējot DNS divpavedienu pārrāvumu līmeņa saistību 1TCD pacientu un kontroles grupās ar dažādiem to ietekmējošiem faktoriem tikai noskaidrots, ka DĀMF tiek konstatēta biežāk 1TCD pacientiem, indivīdiem, kas lieto alkoholu bieži un vīriešu dzimuma pārstāvjiem

Objectives. DNA double-strand breaks are among the most serious types of DNA damage and their signaling and repair is critical for all cells and organisms. The accumulation of errors in DNA repair can cause mutations, cytostatic and cytotoxic processes that result in the development of pathology. DNA integrity is affected not only by exogenous and endogenous pathological factors, but also the physical activity, diet and emotional state. A combination of these factors, as well the pathological background, may develop in disease and complications. 1TDM is an autoimmune disease characterized by increased oxidative stress and free radical production, resulting in DNA damage. Such damage has been suggested to contribute to the pathogenesis of 1TDM and complications. There are studies which show the relationship between DNA damage, 1TDM pathogenesis and complications. Typically, these studies used methods to identify small DNA fragments, a study of large-scale DNA fragments are very little. Our goal was to determine the DNA double-strand breaks and it’s realtionship to diet, lifestyle habits, autoimmune disease and its complications. Materials and methods. In this study, we used PFGE to determine DNA large-scale fragments(double-strand breaks) in freshly isolated peripheral blood lymphocytes from 47 subjects(40 subjects with 1TDM and 7 subjects without impaired glucose tolerance ). DNA large-scale fragments were analyzed with ImageJ program. For statistical data SPSS 23.0. Results. Analyzing the potential liabilities of DNA breaks and the use of alcohol 1TDM patient samples were found statistically significant difference between the alcohol consumption and DNA double strand breaks( Pχ = 0.056, V=0.37) ,which shows that the frequent use of alcohol may cause DNA double strand breaks. Also, the average age in the group with DNA breaks(Pχ = 4.81 x10-2). Relationship to gender is on the border (Pχ = 0.057). Conclusions. Analyzing the DNA double-stranded break level in 1TCD patient and control group peripheral blood lymphocytes, double strand breaks are detected more often in 1TCD patients, individuals who consume alcohol frequently and male sex.
Analysis of large scale DNA fragmentation in human lymphocytes
Keywords: Medicīna; DNS bojājums; PFGE; limfocīti; cukura diabēts