Slepkavība vispārbīstamā veidā un ar sevišķu cietsirdību - Grišule, Nadīna (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā „Slepkavība vispārbīstamā veidā un ar sevišķu cietsirdību” tiek analizēti Latvijas Krimināllikuma 117.panta 3. un 4.punktā ietvertie noziedzīgie nodarījumi kā nodarījumi pret personas dzīvību. Šie noziedzīgie nodarījumi ietver sevī gan morāles un ētikas normas, gan arī goda un cieņas jautājumus. Ikvienam ir tiesības uz dzīvību, kā to paredz Latvijas un starptautiskie tiesību akti. Tāpēc viens no primārajiem uzdevumiem bija noskaidrot dzīvības aizsardzības pamatprincipus, lai varētu pilnīgāk izprast konkrēto darba tēmu. Darbā ir četras nodaļas, kurās ir izanalizēti slepkavības vispārbīstamā veidā un ar sevišķu cietsirdību vēsturiskā attīstība, slepkavības vispārbīstamā veidā un ar sevišķu cietsirdību jēdziens un būtība, šo noziedzīgo nodarījumu juridiskā analīze, kā arī salīdzinājums ar ārvalstu tiesisko regulējumu. Salīdzinošajai izpētei ar ārvalstu regulējumu ir izmantoti Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Krievijas, Ukrainas un citu valstu tiesību akti, kas palīdzēja sniegt ieskatu šo valstu regulējumā, kā arī palīdzēja salīdzināt vispārējo regulējumu attiecībā uz slepkavību vispārbīstamā veidā un ar sevišķu cietsirdību. Atslēgvārdi: slepkavība, izpēte, cietsirdība, vispārbīstams veids, izpratne, analīze, salīdzināšana.

In this paper work „Murder committed in a way dangerous and with particular cruelty” are analysed criminal offence against human’s being life which are incorporated in 117th paragraph of Criminal Law. These criminal offences includes morality, ethics, dignity and honorary matters. Each and every person has its rights to live. These rights are incorporated in national law of Latvia and international legislation. Thats why one of the primary tasks was to ascertain ground rules of life for better understending the work paper theme. The work consists of four parts in whom is analysed historical evolution of murder committed in a way dangerous and with particular cruelty, concept and nature of murder committed in a way dangerous and with particular cruelty, legal analysis of these criminal offences as well as comparison to foreign states. In this paper work is viewed Lithuanian, Estonian, Germany, Russian, Ukrainian and more law of nations, which helped to get better look in those nation regulations and to compare it. Keywords: murder, investigation, cruelty, way dangerous, comprehension, analysis, comparing.
Murder committed in a way dangerous and with particular cruelty
Keywords: Juridiskā zinātne