Rīgas piena restorānu reprezentācija laikrakstā „Rīts” (1935–1940) - Kraule, Linda (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā „Rīgas piena restorānu reprezentācija laikrakstā „Rīts” (1935–1940)” pētīts, kā autoritārai valdībai tuvs laikraksts reprezentē sociālu fenomenu – piena restorānus. Darba teorētiskajā daļā apskatīts reprezentācijas koncepts, raksturots autoritārais režīms Latvijā, iekļaujot piensaimniecības, 20. gadsimta 30. gadu Rīgas, režīma ideoloģijas un preses aprakstu. Izmantojot diskursa vēsturisko analīzi, analizētas laikraksta publikācijas, kas veltītas Rīgas piena restorāniem no 1935. līdz 1940. gadam. Secinājumos izklāstīti pētījumā iegūtie rezultāti par Rīgas piena restorānu reprezentācija laikrakstā „Rīts”: autoritārā režīma ideoloģijas pamatvērtību atspoguļojums, restorānu popularitāte un veselīgu piena ēdienu un krāsainas kultūras dzīves piedāvājums. Atslēgvārdi: piena restorāni, laikraksts „Rīts”, autoritārais režīms, ideoloģijas pamatvērtības, reprezentācija, diskursa vēsturiskā analīze

In the bachelor paper “The representation of Riga dairy restaurants in the newspaper „Rīts” (1935–1940)” it is examined how a newspaper close to the authoritarian government represents a social phenomenon – dairy restaurants. The theoretical part of the paper looks at the concept of representation; also the authoritarian regime in Latvia is described, including descriptions of dairying, Riga in the Thirties of the 20th century, the ideology of regime and the press. The discourse-historical approach is used to analyze the newspaper’s publications devoted to Riga dairy restaurants from the year 1935 to 1940. In the conclusions section results of the research about the representation of Riga dairy restaurants in the newspaper “Rīts” are presented: reflection of the core values of authoritarian regime’s ideology, popularity of restaurants, healthy dairy products and colourful cultural life offered in restaurants. Keywords: dairy restaurants, newspaper “Rīts”, authoritarian regime, core values of ideology, representation, discourse-historical approach
The representation of Riga dairy restaurants in the newspaper „Rīts” (1935–1940)
Keywords: Komunikācijas zinātne