Maza apmēra prasības civilprocesā. - Šulce, Dace (Latvijas Universitāte, 2017)
Maza apmēra prasības ir viens no prasības tiesvedības veidiem Civilprocesa likumā. Darba ietvaros pētīts maza apmēra prasību mērķis un galvenās iezīmes, salīdzinot Latvijas regulējumu ar Eiropas Savienības un Igaunijas regulējumu. Autore pēta ne tikai teoriju, bet arī problēmas maza apmēra prasību praksē. Darba mērķis ir izpētīt atsevišķus problēmjautājumus, piedāvājot tiem iespējamos risinājumus. Pētījuma ietvaros autore vērš uzmanību prasības pieteikumu veidlapu nepilnībām, aizkavēšanām tiesu lietās un prasības summas robežu palielināšanas nepieciešamībai kā arī citiem jautājumiem. Darba rezultātā autore piedāvā veikt papildinājumus Civilprocesa likuma regulējumā un Ministru kabineta noteikumos Nr.783. Šie papildinājumi varētu atvieglot lietas dalībniekiem dokumentu iesniegšanu, kā arī paātrināt lietu izskatīšanu un atvieglot tiesu darbu, tā veicinot procesuālo ekonomiju.

Small claims are a type of court proceedings in Civil procedure law. The study examines the aim of small claims and their main features, comparing the regulation in Latvia to the regulations in the European Union and Estonia. The author examines not only the theory but also problems in the practice of small claims. The main goal of the research is to examine separate issues, offering possible solutions for them. In the study author points attention to faults in application forms, delays in court cases and the need of an amplification to the limit of the value of claims and other issues. In the result, the author offers to make amendments in Civil procedure law and the regulation of Minister cabinet No.783. These amendments could make it easier for litigants to submit documents, speed up the process and do the work of judges easier.
Claims for small amount in civil procedure.
Keywords: Juridiskā zinātne; maza apmēra prasība; Eiropas procedūra maza apmēra prasībām; prasības pieteikuma veidlapa; rakstveida process; apelācija