Rīgas strūklakas kā pilsētvides elements un to apsaimniekošana - Krauze, Aiga (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba nosaukums ir “Rīgas strūklakas kā pilsētvides elements un to apsaimniekošana”. Darba mērķis ir novērtēt Rīgas strūklakas no vides kvalitātes viedokļa, kā arī izvērtēt strūklaku apsaimniekošanas problēmas un sniegt rekomendācijas iespējamajiem risinājumiem. Mērķa sasniegšanai 2013. un 2014. gada vasarās tika apsekotas septiņas Rīgas darbojošās strūklakas, veikta strūklakas apmeklējošo cilvēku uzskaite un fotodokumentācija. Balstoties uz Toronto reģionālās Dabas aizsardzības pārvaldes izstrādāto metodi, noteikta strūklaku ūdens estētiskā kvalitāte. 2014. gada vasarā novērtēta strūklaku ūdens fizikāli – ķīmiskā kvalitāte. Pašreizējie rezultāti liecina, ka cilvēku visvairāk apmeklētās Rīgas strūklakas ir Ziedoņdārzā un pie Kongresu nama, un šīm strūklakām ir salīdzinoši sliktākā estētiskā vides kvalitāte (strūklaku ūdens ir duļķains un tajā sastopami atkritumi). Strūklaku ūdens fizikāli – ķīmiskā kvalitāte liecina par iespējamu infekciju izraisītāju klātbūtni. Ūdenī nav sastopams hlors, pH ir paaugstināts un ūdens temperatūra ir lielāka par 20 oC, kas rada labvēlīgu vidi mikroorganismu attīstībai. Šobrīd Rīgas strūklaku apsaimniekošana nav pietiekama, lai nodrošinātu strūklaku ūdens atbilstību kvalitatīvai videi.

The title of the bachelor thesis is “Fountains of Riga as an element of cities environment and its management” The aim of the bachelor thesis is to evaluate fountains of Riga from the view of environmental quality, as well as to evaluate fountain management problems and give recommendations for possible solutions. To achieve the aim in summer 2013 and 2014, seven working fountains were surveyed, people registration and photo documentation was made. Aesthetic water quality was assessed based on the Toronto Regional Environmental Protection Agency‘s developed method. In addition, during summer 2014 the physico-chemical properties of fountain water were assessed. Current results show that the busiest fountains are in Ziedondarzs and at the Congress Centre. These fountains have relatively the worst aesthetic water quality (fountain water is cloudy and trash are present). Fountain water physico-chemical properties show that there is a possibility of pathogenic organisms in fountain water. Chlorine is not present in the water, pH is elevated and water temperature is higher than 20 degrees. That creates a favorable environment for the development of micro-organisms. Currently fountain management is enough to ensure that the fountain water compliances to qualitative environment.
Fountains of Riga as an element of cities environment and its management
Keywords: Vides zinātne; estētiskais vērtējums; fotodokumentācija; fizikāli-ķīmiskā kvalitāte; strūklaku apsaimniekošana