Jūrmalas augstiņa Centaurium littorale (Turner) Gilmour populācijas ekoloģijas novērtējums Latvijā. - Grebeško, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Jūrmalas augstiņa Centaurium littorale (Turner) Gilmour populācijas ekoloģijas novērtējums Latvijā. Katrīna Grebeško Šī pētījuma mērķis ir izvērtēt apdraudētas augu sugas jūrmalas augstiņa Centaurium littorale populācijas lielumu un ekoloģisko faktoru ietekmi. Tika apsekotas astoņas vietas Latvijas centrālajā un ziemeļrietumu daļā; raksturots biotops, veģetācija, augsne un veikta sugas indivīdu totālā uzskaite. Dati analizēti ar netiešās gradientu analīzes metodi (DCA) un vispārēja lineārā modeļa (GLM) veidotiem modeļiem. Noteikts, ka C. littorale vidējais populācijas blīvums ir 1,65 indivīdi kvadrātmetrā, lielākam indivīdu skaitam esot Ovīšu dabas lieguma teritorijā. C. littorale indivīdu skaitam ir būtiska pozitīva saistība ar atklātās augsnes laukumu un apgaismojumu, negatīva korelācija ar nobiru un kūlas segumu. Bakalaura darbs izstrādāts Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Botānikas un ekoloģijas katedrā no 2023. gada jūlija līdz 2024. gada maijam. Atslēgas vārdi: Centaurium littorale, sugas izplatība, populāciju lielums, ietekmējošie faktori

An assessment of population ecology of Centaurium littorale (Turner) Gilmour in Latvia. Katrīna Grebeško The aim of this study is to assess the population size of the endangered plant species Centaurium littorale and the impact of ecological factors. Eight sites in the central and northwestern parts of Latvia were surveyed; the habitat, vegetation, soil were characterized, and a total number of species individuals was recorded. Data was analyzed using the indirect gradient analysis (DCA) and general linear model (GLM). It was determined that the average population density of C. littorale is 1.65 individuals per square meter, with the highest number of individuals in the Ovisi Nature Reserve. The number of C. littorale individuals has a significant positive correlation with the area of bare soil and canopy openness, but a negative correlation with litter cover. Study time and place: July 2023 – May 2024, University of Latvia, Faculty of Biology, Department of Botany and Ecology. Keywords: Centaurium littorale, distribution, population size, influencing factors
An assessment of population ecology of Centaurium littorale (Turner) Gilmour in Latvia
Keywords: Bioloģija; Centaurium littorale; sugas izplatība; populāciju lielums; ietekmējošie faktori