Latviešu tautas pasaku iepazīšanas iespējas 5. klasē - Auziņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma “Latviešu tautas pasaku iepazīšanas iespējas 5. klasē” mērķis ir izpētīt, kā skolēni var iepazīt latviešu tautas pasakas 5. klasē un kāda ir mācību satura metodiskā apdare. Diplomdarbā ir četras nodaļas. Pirmajā nodaļā ir analizēti “Literatūra 4.-9. klasei” mācību satura dokumenti un mācību līdzekļi, otrajā nodaļā ir apkopoti tautas pasaku un vērtību iepazīšanas teorētiskie un uzziņu avoti un metodes, trešajā nodaļā ir izmēģinājumdarbībā iesaistītās klases pedagoģiski psiholoģiskais raksturojums, ceturtajā nodaļā aprakstīta un analizēta didaktiskā materiāla izstrāde un izmēģinājumdarbība. Pētījumā secināts, ka darba mērķis ir sasniegts – izstrādāts materiāls, kuru var izmantot ne tikai piektajā, bet arī ceturtajā vai sestajā klasē, materiālu nedaudz pielāgojot, taču tika atklāta arī skolēnu vājā vieta – lasītprasme un mūsdienīgais jauniešu skatījums uz vērtību sistēmu.

The aim of the research Exploring Latvian Folk Tales in Grade 5 is to explore how students can get to know Latvian folk tales in Grade 5, and what the methodological structure of the learning content is. The thesis consists of four chapters. The first chapter analyzes the curriculum documents and teaching resources – Literature for Grades 4–9. The second chapter summarizes theoretical and reference sources and methods for learning about folk tales and values. The third chapter provides a pedagogical and psychological profile of the class involved in the pilot activity. The fourth chapter analyzes the development of didactic materials and the implementation of the pilot activity. The study concludes that the aim of the work is achieved – materials are developed that can be used not only in Grade 5, but also in Grade 4 or Grade 6 with slight adaptation. However, a weakness among students was also identified – reading skills and the modern youth perspective on the system of values.
Exploring Latvian Folk Tales in Grade 5
Keywords: Izglītības zinātnes; latviešu tautas pasakas; literatūra; mācību materiāli; vērtības