Veselīga dzīvesveida veicināšanas iespējas vidējā pirmsskolas vecumā - Mūrniece, Arta (Latvijas Universitāte, 2017)
Arta Mūrniece veica kvalifikācijas darbu „Veselīga dzīvesveida veicināšanas iespējas vidējā pirmsskolas vecumā” Pētījuma mērķis ir teorētiski izzināt un noskaidrot bērnu veselīga dzīvesveida veicināšanas iespējas, lietojot veselīgu uzturu un iegūto zināšanu pielietošanu ikdienā. Pētījuma teorētiskā daļa balstās uz latviešu autores Intas Māras Rubanas, kā arī citu pedagogu un psihologu teorijās izteiktām atziņām par veselīga dzīvesveida jēdzienu, tā ietekmi uz veselīgu dzīvesveidu, kā arī veselības izglītības un tās attīstības moduļiem. Aprakstītas bērnu attīstības likumsakarības vidējā pirmsskolas vecumā un pedagoģiskās vides nosacījumi bērna veselības stiprināšanā. Veselīgs dzīvesveids pirmsskolas vecumā ir sabalansēts uzturs. Tas uzlabot veselību, pašsajūtu un dzīves kvalitāti. Izmainot pirmsskolas izglītības iestādē bērnu ēšanas paradumus, ir parādīt kā sākt dzīvot veselīgāk, un veidot, jaunus veselīgus ieradumus. Empīriskā daļā tika veikti pedagoģiskie novērojumi par veselīga dzīvesveida veicināšanas iespējām vidējā pirmsskolas vecuma bērnu, lai noskaidrotu viņu veselīgas ēšanas paradumus, veselīga uztura lietošanu un iesaistīšanos veselīga ēdiena gatavošanā. Pētījuma bāze: Jelgavas PII „X” ar 12 bērniem (7 meitenēm un 5 zēniem).Rezultāti tika apkopoti diagrammās. Darba apjoms: 45 lpp. 13 attēli 31 literatūras avoti no tie 24 latv. val. 1 krievu val. 6 angļu val. Atslēgas vārdi: Veselība, veselīgs dzīvesveids, veselīga dzīvesveida veicināšana, vidējais pirmsskolas vecums.

Arta Mūrniece performed the qualification paper on "Healthy Lifestyle for Middle Preschool Children". The aim of the research is to theoretically investigate and clarify the possibilities of promoting a healthy lifestyle among children by using a healthy diet and applying the acquired knowledge in everyday life. The theoretical part of the research is based on the findings of the Latvian author Inta Māra Rubāna, as well as the theories of other pedagogues and psychologists regarding the concept of a healthy lifestyle, its impact on general lifestyle, and modules on health education and its development. The regularities of the development of children in pre-school age and pedagogical environment conditions for strengthening the child's health are described. As a part of a healthy lifestyle among preschoolers is a balanced diet. It improves health, well-being and quality of life. By changing the habits of a child's eating at a pre-school institution, changes in the child's life and well-being, in terms of how to start to live healthier and the desire to create new healthy habits, can be immediately observed. In the empirical part, pedagogical observations were made on the possibilities of promoting a healthy lifestyle in the middle preschool child's daily routine, in order to find out about their healthy eating habits, the use and participation in cooking healthy food. The practical study includes a PII group of 12 children (7 girls and 5 boys).The results were summarized in charts. Having analyzed the obtained information, I concluded that in order for children's awareness of a healthy lifestyle to be successful, the children should be involved in the process of cultivating and preparing a practical, creative, healthy product. Work consists of 45 pages. 13 pictures, 31 literary sources, 24 of which are in Latvian. One in Russian. Six in English.
Healthy Lifestyle for Middle Preschool Children
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Veselība; Veselīgs dzīvesveids; Veselīga dzīves veida veicināšana; Vidējais pirmsskolas vecums