Darba vides riski uzņēmuma “X” darba aizsardzības speciālistiem un viņu darba vides pilnveide. - Nukševica, Lelde (Latvijas Universitāte, 2021)
Kvalifikācijas darbs sastāv no ievada, divām daļām, 10 secinājumiem un 11 priekšlikumiem. Darbs izklāstīts uz 66 lapaspusēm, sastāv no 8 attēliem, 9 tabulām, 6 pielikumiem un 21 pielietotajiem informācijas avotiem. Ņemot vērā šībrīža situāciju gan Latvijā, gan pasaulē, arvien vairāk pieaug pieprasījums pēc kompetento institūciju pakalpojumiem, lai sakārtotu un pilnveidotu darba aizsardzības sistēmas uzņēmumos. Tādēļ pētījuma mērķis ir identificēt un analizēt darba aizsardzības speciālistu, kas strādā kompetentajās iestādēs, vides riskus un pilnveidot viņu darba vidi. Pirmajā kvalifikācijas darba daļā tiek analizēti literatūras avoti. Tika apzināts, kā tiek veidota darba aizsardzības sistēma, veikta pētījuma analīze, lai noskaidrotu situāciju par veselību un drošību Eiropas darba vietās, kā arī lai noskaidrotu darba apstākļus un riskus Latvijā. Pētnieciskajā daļā analizēju uzņēmuma „X” vides riskus darba aizsardzības speciālistiem, iepazinos ar uzņēmuma darba vides iekšējās uzraudzības sistēmu, izstrādāju darba aizsardzības pasākuma plānu un veicu nodarbināto anketēšanu. Veicu secinājumus un priekšlikumus par darba aizsardzības sistēmas un nodarbināto darba vides pilnveidošanu.

The qualification work consists of an introduction, two parts, 10 conclusions and 11 proposals. The work is presented on 66 pages, consists of 8 pictures, 9 tables, 6 appendices and 21 used information sources. Taking into account the current situation both in Latvia and in the world, there is a growing demand for the services of competent institutions to organize and improve labor protection systems in companies. Therefore, the aim of the study is to identify and analyze the environmental risks of occupational safety and health professionals working in the competent institutions in order to improve their working conditions. In the first part of the qualification work, literature sources were analyzed. The development of the labor protection system was studied, the analysis of the study was performed in order to find out the situation regarding health and safety in European workplaces, as well as to find out the working conditions and risks in Latvia. In the research part, I analyzed the environmental risks of the company „X” for labor protection specialists, got acquainted with the company's internal monitoring system of the work environment, developed a plan of labor protection measures and did a employee survey. I made conclusions and proposals on the improvement of the labor protection system and the working environment of employees.
Work environment risks for company "X" labor protection specialists and improvement of their work environment.
Keywords: Darba aizsardzība (Rīga) [RPIVA]; Darba aizsardzība; Darba aizsardzības speciālists; Darba aizsardzības speciālista risku novērtējums; Darba aizsardzības speciālista darba vides pilnveide