Ābeļu (Malus domestica Borkh.) izturības pret kraupi (Venturia inaequalis (Cooke) Wint.) reakcijas nodrošināšanā iesaistīto miRNS raksturojums - Bartulsons, Toms (Latvijas Universitāte, 2016)
Dārza ābele ir viena no nozīmīgākajām augļkultūrām Eiropā un arī Latvijā. Kraupis, ko izraisa patogēnā sēne, nodara lielus zaudējumus ražai komerciālajos dārzos, tāpēc selekcijai tiek meklētas jaunas pazīmes, kas nodrošinātu izturību pret kraupi. Līdz šīm atklātie rezistences gēni pilnībā neizskaidro rezistences mehānismus, bet jaunākie pētījumi rāda, ka mikroRNS ir būtiska ietekme uz rezistenci. Darba mērķis ir identificēt un raksturot ābeļu rezistences reakcijā pret kraupja infekciju potenciāli iesaistītās miRNS. Kā galvenās metodes tika izmantotas mRNS un miRNS izdalīšana un qPCR reakcijas, un relatīvās ekspresijas noteikšana. Galvenie darba secinājumi ir tādi, ka izvēlētā miRLn11 nav iesaistīta RPM1 rezistences gēna ekspresijas regulēšanā. Pastāv gan miRNS, gan rezistences gēna ekspresijas atšķirības starp dažādām rezistences grupām.

Apple trees are one of the most important fruits in Europe and Latvia. Scab, caused by a pathogenic fungus, is causing large losses in commercial harvest gardens, so in selection new features are searched for better resistance to scab. Tile now discovered resistance genes don’t fully explain the resistance mechanisms, but recent studies have shown that microRNS have a significant impact on resistance. The aim is to identify and characterize the reaction of apple resistance to scab infections potentially involved miRNA. As main methods were used mRNA and miRNA isolation and qPCR reactions and relatatives expression determination. The main conclusions are that the chosen miRLn11 isn’t involved in RPM1 resistance gene expression regulation. There are differences between miRNA and resistance gene expression in various resistance groups.
Apple's (Malus domestica Borkh.) resistance to aplle scab (Venturia inaequalis (Cooke) Wint.) ensuring miRNA characterization
Keywords: Bioloģija; miRNS; miRLn11; RPM1; R gēni; Venturia inaequalis