Robežu noteikšanas paņēmieni un pielietojumi - Gedroics, Armands (Latvijas Universitāte, 2019)
Robežu noteikšana ir dažādu matemātisko metožu pielietošana, kuras mērķis ir atrast apgabalus digitālā attēlā, kuros strauji mainās attēla spilgtums jeb ir novērojami pārtraukumi. Robežu noteikšana ir nozīmīgs rīks attēlu apstrādē un datorredzē, īpaši iezīmju meklēšanā un to izvilkšanā. Darba mērķis ir salīdzināt dažus no klasiskajiem robežu noteikšanas paņēmieniem un noskaidrot to priekšrocības un trūkumus. Darbā aplūkoti digitālo attēlu apstrādes pamati, izmantojot konvolūciju un citas metodes, un ir izstrādāti programmu fragmenti, kas ļauj pielietot dažādus asuma palielināšanas, izpludināšanas un robežu noteikšanas paņēmienus digitāliem attēliem.

Edge detection is the application of various mathematical methods for finding regions in a digital image in which the image brightness changes sharply i.e., there are discontinuities. Edge detection is an important tool in image processing and computer vision, especially for feature identification and extraction. The goal of this work is to compare a few of the classical edge detection techniques and to ascertain their advantages and drawbacks. This work gives an overview of image processing basics, using convolution and other methods. It also includes multiple program fragments that implement various sharpening, blurring and edge detection methods for digital images.
Edge detection methods and applications
Keywords: Datorzinātne; robežu noteikšana; attēlu apstrāde; attēlu filtrēšana; attēlu konvolēšana