Lato Lapsas grāmatas "Va(i)ras virtuve" izraisītās debates publiskajā telpā: gadījuma izpēte - Čekavaja, Laura (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba „Lato Lapsas grāmatas „Va(i)ras virtuve” izraisītās debates publiskajā telpā: gadījuma izpēte” mērķis ir noskaidrot, kādas diskusijas izraisīja Lato Lapsas grāmata „Va(i)ras virtuve” publiskajā telpā: vai auditorija pakļaujas L. Lapsas grāmatas rāmējumam, mediju rakstu rāmējumam vai apstrīd tos, piedāvājot savu rāmējumu. Pētījuma problēma ir publisko diskusiju, kurus izraisa mediju dienaskārtībā nonākušās ziņas, kvalitāte, tas, kādas diskusijas mediji izraisa un cik liela nozīme mediju un diskusiju saturam ir viedokļa formēšanā. Bakalaura darbs sastāv no trim galvenajām daļām – teorētiskās daļas, metodoloģijas un empīriskās daļas. Bakalaura darba struktūru veido arī ievads, anotācija latviešu valodā un svešvalodā un secinājumi. Darba struktūrā iekļauts arī satura rādītājs, apzīmējumu saraksts, literatūras saraksts un pielikumi, kas palīdz izprast darba struktūru un pētījuma norises gaitu. Teorētiskajā daļā tiek apskatīti tādi jēdzieni kā publiskā sfēra un telpa, virtuālā publiskā telpa, publiskās diskusijas un mediatizētās debates, kā arī dienaskārtības noteikšanas un rāmējuma teorijas. Metodoloģiskajā daļā tiek aprakstītas un pamatotas analīzē izmantotās metodes – gadījuma studijas (kontentanalīze, rāmējuma analīze, daļēji strukturētas intervijas ar grāmatas autoru Lato Lapsu un medijus patērējošiem auditorijas pārstāvjiem) – un izvirzītie kritēriji, savukārt empīriskajā daļā tiek aprakstīts veiktais pētījums un tajā iegūtie rezultāti. Darba noslēgumā tiek secināts, ka bakalaura darba ietvaros veiktais pētījums apstiprināja izvirzīto hipotēze: Publiskajā telpā dominē neargumentēti spriedumi, nevis grāmatas, rakstu izvērtējums. Pētījums liecina, ka publiskajā telpā dominē referentais lasījums, jo diskusiju dalībnieki pārņem medija vai diskusiju rāmējumu, ja tas sakrīt ar viņu pašu viedokli par Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, bet apstrīd to, piedāvājot savu rāmējumu, ja medija vai diskusijas rāmējums nesakrīt ar viņu attieksmi. Atslēgvārdi: publiskās debates/diskusijas, publiskā sfēra/telpa, gadījuma studijas, dienaskārtības noteikšana, rāmējums, Lato Lapsa, Vaira Vīķe Freiberga

The goal of the bachelor paper “Initiated discussions of Lato Lapsa’s book „Va(i)ras virtuve” in public space: case study” is to find out, what kind of discussions are initiated by Lato Lapsa’s book “Va(i)ras virtuve”: whether representatives of audience take over the framing of L. Lapa’s book, of media or contravene both of them and offer their own framing. The research problem is the quality of public discussions, which are initiated by news, which are set in the media agenda, reasons that initiate concrete discussions and the importance of media and discussions’ content in forming opinion. Bachelor paper consists of the three main parts – the theoretical background, the methodological part and the empirical part. There is also following parts – introduction, annotations in native and foreign language and conclusions, contents, inferences and appendices that help to understand the structure of the bachelor paper and process of researching. In the theoretical part different concepts are described – public sphere and space, virtual public space, public discussions and meditated debates, agenda-setting theory and framing paradigm. In the methodological part the research method – a case study (content analysis, framing analysis, semi-structured interviews with the author of the book Lato Lapsa and representatives of audience) – and selected criteria are described. Research and findings are described in the empirical part. The findings of the research approved the advanced hypothesis: Non justified judgements dominate over the judgements of media articles’ and the book’s content in public space. Research presents that referential readings dominate in public space. The representatives of discussions take over the framing of media or discussions, if they are of the same opinion about the ex-president of Latvia Vaira Vīķi-Freiberga, but they contravene the framing by offering their own if they are of the opposite opinion, which does not contravene with their attitude. The key words: public discussions/debates, public sphere/space, case study, agenda-setting, framing, Lato Lapsa, Vaira Vīķe Freiberga
Initiated discussions of Lato Lapsa's book "Va(i)ras virtuve" in public space: case study
Keywords: Komunikācijas zinātne