Datu bāzu normalizācija kā modeļu transformācija - Stroiteļevs, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbā aprakstīta modeļu transformācijas pieejas izmantošana relāciju datu bāzes shēmas normalizācijas uzdevumam. Uzbūvēts relāciju shēmas metamodelis, kas ietver sevī shēmas normalizācijas algoritmā izmantotos jēdzienus. Ar atbilstošās metamodeļa instances transformāciju likumiem ir aprakstīts datu bāzes shēmas normalizācijas algoritms. Transformāciju likumi definēti modeļu transformāciju valodā MOLA.

An application of model transformation approach to relational database schema normalization problem is described in this paper. Relational schema metamodel containing concepts used in schema normalization algorithm has been built. Database schema normalization algorithm has been described by metamodel instance transformation rules. Transformation rules have been defined in model transformation language MOLA.
Database normalization as model transformation
Keywords: Datorzinātne