Noziedzīgu nodarījumu salīdzinājums 90. gados un mūsdienās - Cibule, Sendija (Latvijas Universitāte, 2015)
Noziedzīgi nodarījumi ir aktuāla tēma, jo tā skar visu sabiedrību. Tā vienlaikus ir sociāla un tiesiska parādība. Tiesību speciālisti noziedzības cēloņus vienmēr ir saistījuši ar sabiedrības dzīves kvalitāti, morāli, tikumību, kultūru. Tāpēc ir ļoti interesanti pētīt noziedzību Latvijā 90.gados un mūsdienās. To kādi noziegumi bija populāri pirms 20 gadiem, un kādi noziegumi ir populāri tagad. Kāds ir izdarīto noziegumu skaits gadiem ritot, jo no tā var spriest kā sabiedrība ir mainījusies pa šiem gadiem. Pēc autores domām, katram Latvijas iedzīvotām ir interesanti uzzināt, kāds noziedzības līmenis valstī, un kā valsts iedzīvotāji atsevišķi vai visa sabiedrība kopumā var uzlabot un samazināt noziedzību Latvijā. Šī darba mērķis ir apkopot, izpētīt, raksturot, analizēt un izvērtēt noziedzīgu nodarījumu situāciju Latvijā 90.gados un mūsdienās. Darba uzdevums ir noziedzības statistikas datu, publikāciju pētīšana, apkopošana un salīdzināšana. Darbā tiek izmatotas šādas metodes: 1) statistiskā; 2) analītiskā; 3) novērošanas.

Offences is a hot topic because it affects the whole of society. It also has social and legal phenomenon. Rights spoeciālisti crime causes always is bound by the public's quality of life, morality, morals, culture. It is therefore very interesatni investigate crime Latvian 90s and today. This is what the crimes were popular 20 years ago, and what crimes are popular now. What is the number of crimes committed years passed, since it can be judged as a society it has changed over the years. According to the author, each of the Latvian population is interesting to know what crime rate in the country and as the country's population, individually or all society as a whole can improve and reduce crime in Latvian. This work is a criminal offense is characterized, assess, explore, collect and analyze crime situation in the Latvian 90s and today. Work is crime statistics, publications, research, compilation of comparison. Work is aided by the following methods: 1) statistical; 2) analytical; 3) observation.
Criminal offences comparison 90's and today
Keywords: Juridiskā zinātne; Noziedzīgi nodarījumi; Latvijā; 90.gados; musdienās