Zīlītes atbildes reakcijas izmaiņas dienas laikā - Dorofejeva, Alisa (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs uzrakstīts uz 38 lapām, satur 23 attēlus, 4 tabulas, 1 vienādojumu, 2 pielikumus, 29 literatūras avotus. Darba mērķis: Noskaidrot kā izmainās zīlītes atbildes reakcija dienas laikā, izmantojot sinusoidāli modulētus īso un garo gaismas viļņu stimulus ar dažādām frekvencēm. Pētījumā piedalījās 7 dalībnieki, kuriem tika veikti zīlīšu reakcijas mērījumi, pie sinusoidāli modulēta zilās un sarkanās gaismas stimuliem ar divām frekvencēm – 0.25 un 0.50 Hz. Mērījumi tika veikti no rīta un vakarā ar 8 stundu intervālu. Rezultātā tika iegūts, ka vakara mērījumos zīlītes maksimālā diametra vērtība ir mazāka, nekā no rīta. Nav novērojama statistiski nozīmīga atšķirība starp fāzes nobīdēm rīta un vakara mērījumiem. Atslēgas vārdi: zīlītes diametra izmaiņas, pupilometrija, melanopsīns.

The master thesis consists of 38 pages, containing 23 images, 4 tables, 1 equation, 2 appendixes, 29 references. The aim: Establish how pupil reaction changes during day time, by using sinusoidal modulated light stimuli with short and long wavelength, two modulation frequencies. 7 participants took part in this study. Sinusoidally modulated blue and red light stimuli with frequencies – 0.25 and 0.50 Hz were used to establish the changes in pupil reaction. Pupil reaction was recorded in morning and in evening sessions, with 8 hour interval between measurements. Results shows that pupil maximal diameter in morning session is wider, than in evening session. There is no significant change in phase shift between morning and evening sessions. Keywords: pupil diamerter changes, pupillometry, melanopsin.
Changes in pupil response during day time
Keywords: Fizika; zīlītes diametra izmaiņas; pupilometrija; melanopsīns