Juridiskām personām piemērojamie piespiedu ietekmēšanas līdzekļi - Štrēma, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā tiek pētīts juridiskās personas jēdziens, kā arī Krimināllikuma 70.1 pantā regulēto piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas subjektu jēdziens un aplūkota tā vēsturiskā attīstība. Tiek apskatīti juridiskai personai piemērojamie piespiedu ietekmēšanas līdzekļu veidi, kā arī piemērošanas nosacījumi. Tāpat tiek analizēti četru valstu – Igaunijas, Lietuvas, Spānijas un Zviedrijas nacionālie normatīvie akti saistībā ar juridisko personu kriminālatbildību. Bakalaura darba mērķis ir, pētot un analizējot Latvijas un ārvalstu tiesību avotus, zinātnisko literatūru, tiesu praksi un citus avotus saistībā ar juridisko personu kriminālatbildību vai tām piemērojamiem piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem, identificēt regulējuma nepilnības Krimināllikumā saistībā ar juridiskajām personām piemērojamiem piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem. Analizējot Krimināllikuma un ārvalstu regulējumu par juridiskajām personām piemērojamiem piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem vai kriminālatbildību, darba noslēgumā autore izsaka savus secinājumus un priekšlikumus.

The Bachelor’s thesis study on the concepts of legal persons, as well as on the subject of coercive measures regulated by Article 70.1 of the Criminal Law and its historical development. The author is reviewing types of coercive measures as well as the application rules. Also the national laws of four countries - Estonia, Lithuania, Spain and Sweden - related to the criminal liability of legal persons are analyzed. The aim of the Bachelor's thesis is to study and analyze Criminal law and law in said other four countries regarding the criminal liability of legal persons or coersive measures applicable to them, to analyze scientific literature, case law and other sources, to identify the flaws of regulation of Criminal law. By analyzing the Criminal Law and the regulation on coercive measures or criminal responsibility applicable to legal persons in said four foreign countries, the author concludes with their conclusions and suggestions.
Coercive measures for legal entities
Keywords: Juridiskā zinātne; juridiskā persona; piespiedu ietekmēšanas līdzekļi; piemērošana; privāto tiesību juridiskā persona; publisko tiesību juridiskā persona