Reliģiozitātes saistība ar biroja darbinieku uztverto darba stresu un subjektīvās veselības rādītājiem - Putniņa, Laila (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba mērķis bija noteikt reliģiozitātes saistību ar uztverto stresu darba vidē un subjektīvās veselības rādītājiem biroja darbiniekiem. Darbā izvirzītais jautājums bija - vai pastāv saistība starp reliģiozitāti un darba vides stresa intensitāti un subjektīvās veselības rādītājiem biroja darbiniekiem? Pētījumā piedalījās 56 respondenti no tiem 42 sievietes un 14 vīrieši vecumā no 19 līdz 64 gadiem. Pētījuma dalībnieku konfesionālās piederības iedalījums ir sekojošs: 35,7% - nepiederēja nekādai reliģijai, 23,2% - katoļi, 23,2% - luterāņi, 14,3% - pareizticīgie, 3,6% - cita reliģiskā piederība. Izmantotās metodes: Reliģiozitātes līmeņa noteikšanai tika izmantota Centralitātes skala Z-15 (Huber, 2004). Darba stresa intensitātes noteikšanai tika izmantota Darba stresa aptauja (Job Stress Survey, DSN, Spielberger, 1991) un subjektīvās veselības rādītāji tika noteikti ar Fiziskās veselības aptauju (Ploniša, 2012). Iegūtie rezultāti neapstiprināja sākotnēji uzdoto pētījuma jautājumu – nepierādījās saistība starp reliģiozitāti un uztverto darba vides stresa intensitāti un subjektīvās veselības rādītājiem. Ir nepieciešams turpināt pētījumus šajā jomā, lai labāk izprastu likumsakarības un meklētu cēloņus tām. Atslēgas vārdi: reliģiozitāte, stress, subjektīvā veselība.

The main aim of this study was verify is there a relationship between religiosity and stress intensity in working environment and indicators of subjective health in office workers. 56 people participated in research – 42 women and 14 men at age 19 to 64 years. Participiants religious denomination was: 35,7% - non religious, 23,2% - catholic, 23,2% - lutheran; 14,3% - orthodox, 3,6% - other religion. Instrument: In order to determine type of religiosity was used Centrality scale Z-15 (Huber, 2004). Job stress was mesured by Spielberger Job stress Survey (Spielberger, 1991) and subjective health was mesured by Physical health Survey (Ploniša, 2012). Results didn’t confirm initial survey question that religion has relationship between stress intensity in working environment and indicators of subjective health in office workers. It is necessary to proceed research in this area in orded to understand regularities and background of this phenomenon. Key words: religiosity, stress, self-rated health.
Connection of Religiosity to Perceived Work Stress and Subjective Health Indicators of Office Workers
Keywords: Psiholoģija; reliģiozitāte; stress; subjektīvā veselība; .