Eiropas Savienības nodarbinātības problēmas un to risinājumi - Miķelsone, Marta (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma ir “Eiropas Savienības valstu nodarbinātības problēmas”. Nodarbinātības un bezdarba problēmas ir aktuāls un nozīmīgs Eiropas Savienības jautājums jau kopš tās dibināšanas. Šī tēma ir aktuāla gan Eiropas Savienībā gan Latvijā, jo bezdarba rādītāji ietekmē valstu izaugsmes iespējas. Darba mērķis ir izpētīt nodarbinātības problēmas, Eiropas Savienības politikas ietekmi uz nodarbinātību, kā arī izstrādāt secinājumus par iespējamiem uzlabojumiem Latvijā, popularizējot Nodarbinātības valsts aģentūras piedāvātos risinājumus nodarbinātības uzlabošanai. Darba pētījumā veikta aptauja. Respondentu skaits – 60. Pētījumā secināts, ka nodarbinātības līmenī vērojama pozitīva dinamika, taču kā galveno problēmu autore ir izvirzījusi zemo iedzīvotāju izglītības līmeni, kas ietekmē iespēju darbiniekiem konkurēt darba tirgū, kā arī augsto jauniešu bezdarba problēmu. Darbs saturs 67 lapas, 32 attēlus, 5 tabulas, 44 izmantotos avotus un 1 pielikumu. Atslēgas vārdi : nodarbinātība, bezdarbs, darba tirgus.

The theme of the Bachelor's thesis is “Employment Problems of European Union Countries”. Employment and unemployment have been a topical issue for the European Union since its inception. This topic is topical both in the European Union and in Latvia, as unemployment rates influence the growth potential of countries. The aim of the work is to investigate employment problems, the impact of European Union policy on employment, as well as to draw conclusions on possible improvements in Latvia by promoting the solutions offered by the State Employment Agency for improving employment. The study conducted a survey. Number of respondents - 60. The study concludes that positive dynamics can be observed at the employment level, but as the main problem, the author has raised the low level of education of the population, which influences the possibility for employees to compete in the labor market, as well as the high youth unemployment problem. Contents 67 pages, 32 pictures, 5 tables, 44 sources and 1 appendix. Keywords: employment, unemployment, labor market.
European Union employment problems an solutions
Keywords: Ekonomika; nodarbinātība; bezdarbs; drab; tirgus