Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas aktuālās problēmas saistībā ar ārzonu kompānijām - Lapiņš, Roberts (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba temats ir „Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana jeb „netīrā nauda”. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana ir noziedzīgs nodarījums pret tautsaimniecību. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu pārvēršana citās vērtībās, ja šīs darbības tiek veiktas nolūkā slēpt vai maskēt to noziedzīgo izcelsmi. Autors darbā veica noziedzīgi iegūtu līdzekļu jeb tā sauktās „netīrās naudas” izpēti: lai sasniegtu izvirzīto mērķi, autors raksturoja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas sastāvu, apskatot noziedzīgi iegūtu līdzekļu būtību, ieskatu vēsturē, veicot noziedzīgi iegūtu līdzekļu kvalifikācijas problemātikas analīzi, kā arī apskatot attiecīgo tiesu praksi un aktuālos normatīvos aktus, lai gūtu priekšstatu, kā veiksmīgi nošķirt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas sastāvu no predikatīvā sastāva. Autors uzskata, ka tēma mūsdienās ir ļoti aktuāla un tik drīz savu aktualitāti nezaudēs. Tēmas aktualitāti pierāda tiesu prakse- pētot un analizējot dažādus tiesu spriedumus-, autors secina, ka joprojām ir grūtības ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas sastāva konstatēšanu un aprakstīšanu, kur tiesas predikatīvā noziedzīga nodarījuma izdarīšanā konstatē noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas sastāva pazīmes. Maģistra darbs veidots no četrām daļām, tādā veidā aplūkojot ārzonu vispārīgo raksturojumu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas vēsturi, vispārīgo raksturojumu, sastāva analīzi un to gadījumus tiesu praksē. Nobeigumā - apkopotas darba izstrādes gaitā gūtās atziņas un secinājumi. Sarežģījumus radīja tas, ka būtiskai informācijas daļai autors nevarēja piekļūt, jo tai ir ierobežota pieejamība un nepieciešama speciāla pielaide, kā arī tas, ka daudzi materiāli ir pieejami tikai svešvalodās. Autors secina, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas procesā un, jo sevišķi tā noziedzīgā sastāva noteikšanā, ir diezgan daudz līdz galam nesakārtotu jautājumu. Atslēgas vārdi darbā: Noziedzīgi iegūti līdzekļi; legalizēšana, Krimināllikums; ārzonas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu sastāvs; Noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā; globalizācija.

The topic of the Master’s Thesis is: „Money laundering or „dirty money””. Money laundering is a criminal offence against the economy. It is the conversion of the proceeds of crime into other valuables, where these operations are carried out with intent to conceal or disguise the criminal origin. The author of this Paper made research of the proceeds of the, so-called, „dirty money”., In order to achieve the aim of Paper the author charactirized the composition of proceed of crime by nature, an got an insight into the history of the proceeds, made the analysis of the qualification and looked at the relevant case-law and current legislation, to get an idea of how to distinguish between the composition of the laundering of proceeds and the composition of the predicate. The author believes, that this is a very topical subject and will not lose its topicality soon. This topicality is described by jurisprudence. There are still difficulties by money laundering composition detection and characterization, because mostly court finds composition of the laundering proceeds where really is composition of predicate. The Master Thesis is made by four parts. The author review a general characteristics of offshor, looks into the history and nature of money laundering, and analyses its composition. In conclusion - summarizes the work the lessons learned and conclusions. The problem was that a significant part of the information could not be accessed, because it has limited availability and need special tolerance, as well as the fact that many of the material is only available in foreign languages. The author concludes, that there are pretty much completely unresolved issues at the money laundering process and in setting composition of the criminal. The key words: money laundering; legalization, Criminal Law; offshore, laundering of the proceeds of the composition; The offences in the national economy; Globalization.
Money laundering current problems associated with offshore companies
Keywords: Juridiskā zinātne