Mutes gļotādas iekaisumu ietekme uz dzīves kvalitāti pacientiem , kuri saņem ķīmijterapiju - Blumberga, Madara (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma: Mutes gļotādu iekaisumu ietekme uz dzīves kvalitāti pacientiem, kuri saņem ķīmijterapiju. Mutes dobuma mukozīti ir biežs vēža ārstniecības blakus efekts un var novest pie novēlotas terapijas, samazinātas terapijas devas, samazināta barojuma, dehidratācijas, infekcijām, sāpēm un augstākām veselības aprūpes izmaksām (1). Mutes gļotādu iekaisums samazina dzīves kvalitāti (2). Darba mērķis ir izpētīt mutes gļotādu iekaisumu ietekmi uz dzīves kvalitāti onkoloģijas pacientiem, kuri saņem ķīmijterapiju pediatrijā. Pētniecības uzdevumi ir: 1) Analizēt un apkopot jaunāko literatūru par mutes gļotādu bojājumiem un to ietekmi uz dzīves kvalitāti; 2) Izpētīt kādas ir iespējas mazināt mutes dobuma iekaisumus un uzlabot dzīves kvalitāti pacientiem; 3 )Izveidot aptauju, ar kuras palīdzību veiktu problēmas analīzi; 4) Apkopot rezultātus un iegūt secinājumus; 5) Izstrādāt informatīvu bukletu pacientiem un viņu piederīgajiem par mutes dobuma kopšanu un mutes dobuma gļotādu iekaisumu profilaksi. Izvirzīta hipotēze: Mutes dobuma gļotādu iekaisumi pediatrijā, pacientiem, kuri saņem ķīmijterapiju pazemina dzīves kvalitāti. Pētniecības instruments: anketa. Pētniecības metode: kvantitatīva. Pētījumā apstiprinās autores izvirzītā hipotēze: Mutes dobuma gļotādu iekaisumi pediatrijā, pacientiem, kuri saņem ķīmijterapiju pazemina dzīves kvalitāti. Pētījuma autore izstrādājusi bukletu: Mutes dobuma kopšana, saņemot ķīmijterapiju un staru terapiju.

Bachelor Work Theme: Life quality for patients undergoing chemo therapy with oral mucositis. Oral cavity mucositis is common side effect for patients undergoing chemotherapy which leads to late therapy management, decreased therapy amount, malnutrition, dehydration, infections, pain and higher cost of health care (1). Mucositis are lowering quality of life. (2) Aim of work is to find out how and does oral cavity mucositis affect quality of life for paediatric patients undergoing chemotherapy. Author applied 5 tasks to bachelor work: 1) analyse literature about oral cavity mucositis and influence to quality of life; 2) Explore literature about options to treat mucositis and improve quality of life; 3) Create a questionnaire to collect data; 4) summarize the results and make conclusions; 5) Create brochure for patients and their relatives about oral cavity care and prophylaxis of oral mucositis. Hypothesis: oral cavity mucositis for paediatric patients undergoing chemotherapy are lowering quality of life. Research tool: questionnaire. Research method: quantitative. Research has approved hypothesis of work that oral cavity mucositis for paediatric patients undergoing chemo therapy lowers quality of life. Author of research has developed brochure for patients and their relatives about oral cavity care and prophylaxis of oral mucositis.
Life Quality for Patients Undergoing Chemo Therapy with Oral Mucositis
Keywords: Medicīna; pediatrija,; ķīmijterapija,; dzīves kvalitāte; mukozīti,; oral cavity mucositis