Saīsinājuma veidu lietojuma analīze rakstos par mentālo veselību - Kūla, Anete (Latvijas Universitāte, 2023)
Abreviēšana (saīsināšana) ir jaunu leksēmu veidošana no citu leksēmu sākuma burtiem, kuras izrunā vai nu kā vārdus (akronīmi), vai burtu pa burtam (alfabētismi). Šī pētījuma mērķis ir analizēt 49 ziņu rakstus, lai noteiktu visbiežāk lietotos saīsinājumu veidus, visbiežāk saīsinātos jēdzienus/nosaukumus un lasītāju prasmi pareizi interpretēt abreviatūras ziņu rakstos. Pētījumā tiek izmantotas tekstu analīzes un aptaujas metodes, izmantojot anketu kā datu vākšanas instrumentu. Rezultāti ļauj secināt, ka alfabētismi ir visbiežāk izmantotais saīsinājumu veids, ka visbiežāk tiek lietoti saīsinājumi, kas saistīti ar organizācijām/institūcijām un ka lielākā daļa lasītāju spēj pareizi identificēt saīsinājumu pilnās formas.

Abbreviation is the formation of new lexemes from the initial letters of other lexemes, which are pronounced either as words (acronyms) or in a letter-by-letter manner (alphabetisms). The goal of this research is to analyse BBC News and CNN news articles and to determine the most frequently used types of abbreviations, the most frequently abbreviated concepts/titles/etc. and the readers’ ability to correctly interpret abbreviations. The research methods employed are text analysis and survey, with a questionnaire data collection tool. The research leads to the conclusions that alphabetisms are the most frequently used abbreviation type, that the largest number of unique abbreviations relate to organisations and institutions and that the majority of readers are able to correctly identify the full forms of abbreviations.
Analysis of the Abbreviation Types Used in News Articles on Mental Health
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; Saīsinājumi; Iniciālismi; Neklasificēti saīsinājumi; Ziņu raksti; Mentālā veselība