Trauksmes saistība ar stresa pārvarēšanas stratēģijām un fizisko aktivitāti - Ozoliņa, Līga (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot saistību starp trauksmi, stresa pārvarēšanas stratēģijam un fiziskām aktivitātēm. Pētījumā piedalījās 113 respondenti vecumā no 18 līdz 76 gadiem. Trauksmes līmeņa mērīšanai tika izmantota Spīlbergera „Trauksmes stāvokļa-iezīmes aptauja” (State-Trait Anxiety Inventory (STAI), Spilberger, 1983). Latvijā to adaptējusi Daina Škuškovnika, 2004. Stresa pārvarēšanas stratēģiju noteikšanai tika izmantota „Stresa pārvarēšanas stratēģiju aptauja” (The Coping Orientation of Problem Experience (COPE Inventory), Carver, Scheier & Weintraub, 1989). Latvijā to adaptējusi Signe Knipše, 2011. Fizisko aktivitāšu līmeņa mērīšanai tika izmantota „Fiziskās aktivitātes pašnovērtējuma aptauja” ko izveidoja Judzika sava darba ietvaros 2018.g. Rezultāti uzrāda statistiski nozīmīgu negatīvu korelāciju starp trauksmi kā iezīmi un uz problēmu vērstu stresa pārvarēšanas stratēģiju. Tāpat statistiski nozīmīga pozitīva korelācija uzrādījās starp uz izvairīšanos vērstu stresa pārvarēšanas stratēģiju un trauksmi kā stāvokli un trauksmi kā iezīmi. Fiziskā aktivitāte neuzrādīja statistiski nozīmīgas korelācijas ar kādu no skalām.

The aim of the study is to find out the connection between stress, anxiety and depression with self-reported health status and physical activity. The study involved 113 respondents aged 18-76. State-Trait Anxiety Inventory (STAI) (Spilberger, 1983) adaptation in latvian by Daina Škuškovnika, 2004. Was used to measure state-anxiety and trait-anxiety. The Coping Orientation of Problem Experience (COPE Inventory) (Carver, Scheier & Weintraub, 1989) adaptation in latvian by Signe Knipše, 2011. Was used to measure problem-focused, emotion-focused, avoidance-focused coping orientation styles. A physical self-assessment questionnaire for physical activity (Judzika, 2018) was created during her study to measure physical activity. The results showed statistically significant negative correlations between trait-anxiety and problem-focused coping orientation styles. Similarly, a statistically significant, positive correlation was found between avoidance-focused coping orientation style and both of anxiety scales - state-anxiety and trait-anxiety . However, physical activity did not show a statistically significant correlation with any ofother scales. Key words: state anxiety, trait anxiety, problem focused, emotion focused , avoidance focused, coping orientation styles .
Correlation of Anxiety Coping Strategies and Physical Activity
Keywords: Psiholoģija; trauksme; situatīvā trauksme; trauksmainība; stresa pārvarēšanas stratēģija; fiziskās aktivitātes